Ο κ. Σφακιανάκης, όπως αποκάλυψε προ ημερών το Newsit, επανήλθε στο καίριο για τους μικρούς χρήστες του ίντερνετ ζήτημα που σχετίζεται με την αδυναμία άρσης του απορρήτου...
Για τους κινδύνους του cyberbullying, της κυβερνοτρομοκρατίας μέσω της οποίας ασκείται ασφυκτική ψυχολογική πίεση σε ανήλικα θύματα και για την άμεση ανάγκη άρσης του απορρήτου για σχετικές καταγγελίες, μίλησε πριν από λίγη ώρα ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλης Σφακιανάκης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η "Microsoft Hellas" με το "Χαμόγελο του Παιδιού" και η οποία μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση διαδικτυακά (live streaming) σε μαθητές Σχολείων όλης της χώρας.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου "Χαμόγελο του Παιδιού" κ. Κώστας Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι ήρθε πλέον η ώρα να μιλήσουν τα παιδιά, ενώ επισήμανε μιλώντας στο NewsIt, ότι το πιο εντυπωσιακό απ’ όσα εξομολογήθηκαν τα παιδιά ήταν αφενός το έλλειμμα επικοινωνίας με τους γονείς, αφετέρου ο αδικαιολόγητος ενίοτε φόβος των γονιών εξαιτίας της άγνοιας τους ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν στις νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Σφακιανάκης, όπως αποκάλυψε προ ημερών το Newsit, επανήλθε στο καίριο για τους μικρούς χρήστες του ίντερνετ ζήτημα που σχετίζεται με την αδυναμία άρσης του απορρήτου μεταξύ πολλών άλλων αδικημάτων και για το cyberbullying, προκαλώντας σοκ όταν σημείωσε με έμφαση ότι: “Μπορεί να φαντάζει ίσως ως αθώο αστείο, όμως μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες: Αποχή από τα μαθήματα. Απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις. Εκτέλεση πράξεων αντίθετων με τον χαρακτήρα του παιδιού ή παράνομες πράξεις λόγω εκβιασμού. Κατάθλιψη. Αυτοκτονία”.
Πριν από μία εβδομάδα ο κ. Σφακιανάκης είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα μιλώντας σε μαθητές σχολείου της Ρόδου. “Ο όρος του cyberbullying, είχε πει, αναφέρεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail), τα κινητά, τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, τα δωμάτια επικοινωνίας κ.α. για να υποστηρίξει την εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά ενός ατόμου ή μίας ομάδας που έχει σαν σκοπό να βλάψει κάποιο άλλο άτομο και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο και εξουσία πάνω του. Το φαινόμενο γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως και δεν είναι λίγα τα περιστατικά και στην χώρα μας”.
Επικαλέστηκε τα στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί” (Ν.Ε.Ο.Ι.) σε τελικό δείγμα 422 παιδιών ηλικίας 13-18 ετών (275 αγόρια & 147 κορίτσια) όπου προέκυψαν οι εξής ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις:
- 16% από τα αγόρια και 22% από τα κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα κυβερνοεκφοβισμού.
- 32% είχαν δεχθεί εκφοβισμό με δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών τους φωτογραφιών. 11% λεκτικό - αποκάλυψη γεγονότων προσωπικού ενδιαφέροντος και ένα 3,5% δήλωσε ότι έγινε με χυδαίο λεξιλόγιο - ύβρεις.
- 10% των αγοριών απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν έχουν εκφοβίσει μέσω Διαδικτύου ή με τη χρήση άλλων νέων τεχνολογιών κάποιον συμμαθητή, φίλο ή γνωστό τους.
- Το 42% (σχεδόν 1 στους 2!!!!!) απάντησε ότι ξέρουν ή έχουν ακούσει για κάποιον γνωστό που έχει πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.
Καταλήγοντας και στις δύο περιπτώσεις, αποτάθηκε στους παριστάμενους ανήλικους και κυρίως στους γονείς, απαριθμώντας ενδεδειγμένους τρόπους προστασίας των απροστάτευτων ακόμη και από το νόμο από τέτοιες επιθέσεις ανήλικων. Είπε συγκεκριμένα: “Ερευνούμε την κατάσταση λεπτομερώς, προσφέρουμε υποστήριξη χωρίς όρους και δημιουργούμε περιβάλλον ασφάλειας. Επικοινωνούμε με καθηγητές και σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Εφόσον διαπιστώσουμε ότι το παιδί έχει γίνει θύμα εκφοβισμού επικοινωνούμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εάν αντιληφθούμε την ύπαρξη ιστοσελίδων με ανάρμοστο περιεχόμενο ή προσβλητικό για το παιδί επικοινωνούμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή την ελληνική γραμμή safeline για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο”.
Πηγή : NewsIt
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου