Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η ατοπική δερματίτιδα στο… μικροσκόπιο


Μεγάλη ηλεκτρονική καμπάνια της Γ’ Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α.Συγγρός» για την Ψωρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της 11ης Δερματολογικής Διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 13- 14 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Από τις 15 Μαρτίου έως και τέλος Απριλίου 2011 οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και απορίες στους ειδικούς γιατρούς κάνοντας κλικ στο ηλεκτρονικό banner που φιλοξενείται και στο www.protothema.gr «Θέλετε να μάθετε για την ατοπική δερματίτιδα; Εσείς ρωτάτε, οι Δερματολόγοι απαντούν. Κάνε και εσύ την ερώτησή σου!». Απαντήσεις θα δοθούν το Σάββατο 14 Μαΐου και ώρα 10:50-12:20, στο στρογγυλό Τραπέζι «Ατοπική Δερματίτιδα».


Η νόσος που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματοπάθεια για την οποία ενοχοποιούνται γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχογενείς παράγοντες. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Γ΄ Δερματολογικής Κλινικής, κ. Αθανάσιος Πετρίδης, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια εκδήλωση του ατοπικού συνδρόμου. Άλλες εκδηλώσεις ατοπίας είναι το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Περίπου το 10% του παιδικού πληθυσμού στην Ευρώπη εμφανίζει τη νόσο, ενώ ένα στα τρία παιδιά έχει ένα ατοπικό νόσημα. Όταν ένας από τους γονείς έχει ατοπική δερματίτιδα η πιθανότητα να εμφανιστεί στο παιδί είναι 56%, ενώ όταν πάσχουν και οι δύο γονείς η πιθανότητα ανέρχεται στο 81%.

Η νόσος αρχίζει συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Η βρεφική φάση αρχίζει περίπου κατά τον τρίτο μήνα με λέπια κυρίως στις παρειές και το πηγούνι και κοκκινίλες που συχνά βγάζουν υγρό. Η νόσος εξελίσσεται στην παιδική φάση με εντόπιση κυρίως στις πτυχές.

Στους εφήβους το έκζεμα εντοπίζεται συνήθως στο λαιμό, γύρω από τα μάτια και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Ο κνησμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι έντονος και από το έντονο ξύσιμο συχνά δημιουργούνται δρυφάδες (λύσεις της συνέχειας του δέρματος) και επιμολύνσεις. Η νόσος χαρακτηρίζεται από έναν συνεχή κύκλο κνησμού - ξυσίματος.


Πηγη : Protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: