Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γιατί οι τρίχες δεν μεγαλώνουν το ίδιο;


Οι τρίχες των φρυδιών και του δέρματος, για παράδειγμα, δεν μεγαλώνουν γρήγορα. Γιατί;


Ο άνθρωπος έχει στο σώμα του 5 εκατομμύρια τρίχες. Από αυτές οι 100.000 μεγαλώνουν στο κρανίο, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται διάσπαρτες στο υπόλοιπο σώμα, με εξαίρεση τις παλάμες και τις πατούσες. Κάθε τρίχα δημιουργείται σε έναν τριχοφόρο θύλακα, που προγραμματίζεται από τις ουσίες-σήματα του σώματος που αποφασίζουν αν θα αναπτυχθεί ή θα ανασταλεί, πέφτοντας σε λήθαργο και στη συνέχεια κυριολεκτικά.

Το μήκος κάθε τρίχας προσδιορίζεται από τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης. Για τις τρίχες της κεφαλής η ανάπτυξη μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ενώ γι’ αυτές των φρυδιών απαιτούνται λίγοι μήνες.

Ο κύκλος των θυλάκων προσδιορίζεται από διάφορες ορμόνες, στις οποίες όμως όλοι οι θύλακες δεν αντιδρούν ομοιόμορφα. Έτσι, οι τρίχες αναπτύσσονται με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο στα διάφορα σημεία του σώματος. Οι ανδρικές φυλετικές ορμόνες, για παράδειγμα, ελάχιστα επηρεάζουν τις τρίχες του κεφαλιού. Συμβάλλουν όμως καθοριστικά στην ανάπτυξη των τριχών στα φρύδια και τη γενειάδα. Αντιθέτως, οι γυναικείες φυλετικές ορμόνες ελάχιστο ρόλο παίζουν στις τρίχες του προσώπου.

Ωστόσο, φροντίζουν να διατηρούν τους θύλακες του κεφαλιού σε διαρκή φάση ανάπτυξης, προσδίδοντας στις γυναίκες πλούσια κόμη.


Πηγή : Scienceillustrated

Δεν υπάρχουν σχόλια: