Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η Τηλεόραση Προκαλεί Επιληπτικές Κρίσεις στο Παιδί!



Τα παιδιά μας περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας παιδικές ταινίες και στη συνέχεια όταν μεγαλώνουν ανακαλύπτουν παιχνίδια στον υπολογιστή και κολλάνε. Άρα ή θα είναι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη πρέπει να το προσέξουμε αυτό γιατί η υπερβολική τους έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις....



Η πάθηση αυτή ονομάζεται φωτοευαίσθητη επιληψία και χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις που έχουν αφορμή την οθόνη τηλεοράσεως ή τηλεπαιχνιδιών ή μικροϋπολογιστών.
Η φωτοευαίσθητη επιληψία εμφανίζεται σε ποσοστό 1 προς 4.000 στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 5 έως 24 χρόνων και είναι περίπου 2 φορές συχνότερη στα κορίτσια από ότι στα αγόρια.
Ακόμη εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 8 χρονών ενώ σπάνια παρατηρείται μετά τα 30 χρόνια.

Η επιληψία μπορεί και να μην εκδηλωθεί ποτέ
Από διάφορες έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τέτοια ευαισθησία παρουσιάζουν τα παιδιά που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
Αυτή η προδιάθεση μπορεί να ανακαλυφθεί με το ήλεκτρο εγκεφαλογράφημα το οποίο βγαίνει παθολογικό σε κάποια κύματα. Δηλαδή για να μην δημιουργείται πανικός στις οικογένειες πρέπει να γίνει σαφές ότι: κληρονομείται η προδιάθεση και όχι η επιληψία. Η επιληψία μπορεί να μην εκδηλωθεί και ποτέ αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φωτεινά ερεθίσματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Καλύτερα μικρή οθόνη παρά μεγάλη...
Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται για τα ευαίσθητα παιδιά.
Για παράδειγμα αν παρακολουθούν μια τηλεόραση 26 ιντσών από μικρή απόσταση περισσότερο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν επιληπτική τάση απ' ότι παρακολουθώντας από μια τηλεόραση 12 ιντσών στην ίδια απόσταση.

Πρέπει να κοιτάτε τα ΗΖ πριν αγοράσετε μια συσκευή...
Οι συσκευές των βιντεοπαιχνιδιών πρέπει να εκπέμπουν σε συχνότητες πάνω από 60 HZ και όχι σε συχνότητες κάτω από των 50 HZ.
Γενικά στο εμπόριο υπάρχουν οθόνες μικροϋπολογιστών πάνω από 60 HZ αλλά καλό είναι να το προσέχετε όταν πρόκειται να αγοράσετε κάποια συσκευή.

Καλύτερα σκοτεινή οθόνη παρά φωτεινή...
Ένας άλλος παράγοντας με μεγάλη σημασία είναι το πόσο μεγάλη είναι η φωτισμένη περιοχή της οθόνης σε έκταση. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η φωτισμένη περιοχή τόσο περισσότερο βλαβερά επιδρά στον εγκέφαλο.
Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να έχουμε μία σκοτεινή οθόνη με άσπρα γράμματα και όχι μία φωτεινή οθόνη με μαύρα γράμματα. Επιπλέον η οθόνη της συσκευής πρέπει να έχει όσο το δυνατόν σταθερότερη εικόνα δηλαδή να μην τρεμοπαίζει. Όσο πιο ασταθής είναι μια εικόνα τόσο περισσότερο ερεθιστική γίνεται για τον εγκέφαλο.

Προσοχή στον σωστό φωτισμό!
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στο δωμάτιο που χρησιμοποιούμε τηλεοπτικές συσκευές θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε καλός φωτισμός
Όσο φωτεινότερο είναι το δωμάτιο τόσο μειώνεται η επιληπτογόνος δράση των συσκευών για τα παιδιά που παρουσιάζουν ευαισθησία στα φωτεινά σήματα.


Πηγή : Tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια: