Είναι αρκετά κοινό είδος για τα ελληνικά νερά αλλά συνήθως τα περιφρονούμε: Για τα «ταπεινά» καφέ φύκια ο λόγος, τα οποία όμως έγιναν αντικείμενο μελέτης μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, καθώς φαίνεται ότι κρύβουν πολλά μυστικά.
Ειδικότερα, διεθνής ομάδα βιολόγων ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα έρευνας της βιοποικιλότητας της Ανατολικής Μεσογείου, που θα εστιάσει σε μια βασική ομάδα φυτών της θάλασσάς: τα φαιοφύκη, τα μικρά καφέ φυτά που συχνά σκεπάζουν τα βράχια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτές τις ημέρες η διεθνής ομάδα βρίσκεται στην Αθήνα, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες στο Σαρωνικό τον Κορινθιακό Ευβοϊκό κόλπο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Τα φυτά αυτά, μπορούν να κρύβουν πολλά μυστικά για την βιολογία για την χημεία για την φαρμακευτική, την ιατρική ακόμα και για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν σε πολλά σημεία της χώρας και τα φυτά που θα συλλεχθούν θα υποστούν γενετικές και άλλες αναλύσεις από επιστημονικές ομάδες σε 10 χώρες.
Τα φύκη της Μεσογείου έχουν ενδιαφέρον ακόμα και για επιστήμονες της Ιαπωνίας.
Τα φαιοφύκη θα δώσουν όμως και πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και όχι πάντα αρνητικές, καθώς για παράδειγμα οι βιολόγοι εντόπισαν θετικές εξελίξεις στο θαλάσσιο χώρο της Ψυτάλλειας χάρη στην λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Από «κρανίου τόπος», ο πυθμένας στην περιοχή τελευταία έχει ξανά αποκτήσει ένα μικρό αλλά σημαντικό...δάσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου