Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η διατροφική ανάλυση της γαρίδας



Η γαρίδα, ένα εύγευστο θαλασσινό έδεσμα. Προτιμάται από μικρούς και μεγάλους. Χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης, λόγω του ‘’χαρούμενου’’ χρώματος του- ανοιχτό ροζ.


Ένα ακόμη πλεονέκτημα το οποίο καθιστά την γαρίδα στις αγαπημένες μας επιλογές είναι ότι δεν έχει κόκκαλα, πρόβλημα το οποίο συναντάται ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες όπου λόγω των κοκάλων δεν ‘’αγαπάνε’’ τα ψάρια.

Στις ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες της γαρίδας, συναντάται η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αποδίδει 20γρ στα 100γρ τροφίμου.

Εάν προσέξουμε την ποσότητα δεν θα καταναλώσουμε μεγάλο ποσό θερμίδων, γνωρίζοντας προηγουμένως ότι στα 100γρ. τροφίμου αποδίδονται περίπου 70 kcal-θερμίδες.

Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε χοληστερόλη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα 100γρ τροφίμου αποδίδει 190γρ χοληστερόλης και μόνο 2γρ. λίπους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Β3.

Διατροφικές συνταγές, με γαρίδα.

-Γαρίδες βραστές (1 κιλό ) 700 (θερμίδες)

-Γαρίδες βραστές ψητές (μερίδα) 70 (θερμίδες)

-Γαρίδες βραστές λαδολέμονο με 1 κ. λάδι (μερίδα) 210 (θερμίδες)

-Γαρίδες γιουβέτσι (μερίδα) 490 (θερμίδες)

-Γαρίδες κοκτέιλ (1 μπωλ) 290 (θερμίδες)

-Γαρίδες τηγανιτές (μερίδα) 300 (θερμίδες)

-Ντομάτες γεμιστές με γαρίδες (1 μέτρια) 246 (θερμίδες)



Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: