Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Εφαρμογή για εντοπισμό νυχτερίδων




Φαίνεται πως η ταινία «Dark Knight», με πρωταγωνιστή τον Batman, ενέπνευσε τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα εφαρμογή...


Με αυτήν την εφαρμογή, ο εντοπισμός των νυχτερίδων θα είναι παιχνιδάκι, άρα κανείς πλέον δε θα φοβάται τον Batman.

Η εφαρμογή iBats για iPhone και Android τηλέφωνα, επιτρέπει την απλή παρακολούθηση των τοπικών ειδών νυχτερίδας με την καταγραφή υπέρηχων. Η εφαρμογή μπορεί να καταγράφει περισσότερα από 900 είδη νυχτερίδας, οι οποίες χρησιμοποιούν μια ειδική λειτουργία του οργανισμού τους, το «echolocation», για να για να βρουν τροφή. Αυτήν ακριβώς τη λειτουργία καταγράφει το iBats και εντοπίζει τα ίχνη των νυχτόβιων πλασμάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας για τα iBats, δρ Kate Jones, δήλωσε πως «η παρακολούθηση των νυχτερίδων, μπορεί να μας δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το περιβάλλον, μιας και τα πλάσματα αυτά καταναλώνουν έντομα και κατοικούν σε πολλά και διαφορετικά είδη φυτών».

«Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή iBats θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθούν τις τοπικές νυχτερίδες τους και έτσι θα συμβάλουν στην παγκόσμια διατήρηση της άγριας ζωής», συμπλήρωσε η Jones.

Πηγή : Protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: