Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν τις πολύτιμες πολυφαινόλες του κρασιού στο εργαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο για την ημέρα που θα ωφελούμαστε από τις ιδιότητες του κόκκινου κρασιού χωρίς να χρειάζεται να το πίνουμε
Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να επωφεληθείτε από την καρδιοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού χωρίς να χρειάζεται να πιείτε ούτε καν ένα ποτήρι; Και όμως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα σύντομα χάρη σε αμερικανούς επιστήμονες που κατάφεραν να συνθέσουν τα χημικά που προέρχονται από τη ρεσβερατρόλη, την ουσία η οποία πιστεύεται ότι χαρίζει στο κρασί την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του. Τα χημικά αυτά έχουν την ικανότητα να «πολεμούν» πολλές και σοβαρές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Τα φυτά παράγουν από τη ρεσβερατρόλη μια τεράστια ποικιλία χημικών που ονομάζονται πολυφαινόλες προκειμένου να προστατεύονται από τους εισβολείς και κυρίως τους μύκητες. Μπορεί η ποικιλία των παραγόμενων ουσιών να είναι μεγάλη ωστόσο η ποσότητα του κάθε χημικού είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για τους επιστήμονες να απομονώσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ουσίες. Παράλληλα η ασταθής φύση της ρεσβερατρόλης καθιστούσε μέχρι σήμερα άκαρπες τις προσπάθειες δημιουργίας νέων ουσιών στο εργαστήριο με βάση το συγκεκριμένο χημικό.
Απλοποίηση της διαδικασίας
Τώρα ο Σκοτ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του βρήκαν μια λύση σε αυτά τα προβλήματα, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature»: επέτυχαν να δημιουργήσουν πολυφαινόλες από ουσίες που μοιάζουν, αλλά είναι ελαφρώς διαφορετικές από τη ρεσβερατρόλη. Αυτές οι διαφορές, αν και μικρές, κάνουν την όλη διαδικασία πολύ ευκολότερη.
Με βάση τα εναλλακτικά «υλικά» οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν δεκάδες φυσικές πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης της vaticanol C, η οποία είναι γνωστό ότι εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα.
«Μοιάζει με ένα βιβλίο συνταγών για ολόκληρη την οικογένεια της ρεσβερατρόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Σνάιντερ και προσέθεσε: «Καταφέραμε να ανοίξουμε το κουτάκι που κρύβει μέσα του πολλά από τα καλούδια της φύσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου