Μέσα σε μια δεκαετία αναμένεται να χρησιμοποιούνται ευρέως σε ανθρώπους «ζωντανοί» δίσκοι για την αποκατάσταση των προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη
«Ζωντανοί» μεσοσπονδύλιοι δίσκοι υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος στο βασανιστήριο που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα στη μέση. Οι δίσκοι που αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμοι μέσα σε μια δεκαετία περιέχουν κύτταρα τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς και σύμφωνα με πρώιμα αποτελέσματα πειραμάτων σε αρουραίους συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και οι αληθινοί δίσκοι που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων μας.
Εκατομμύρια επεμβάσεις διενεργούνται ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο για την αποκατάσταση της κήλης δίσκου. Στους ασθενείς τοποθετούνται τεχνητά εμφυτεύματα τα οποία όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς με την πάροδο του χρόνου δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Αντιθέτως οι ζώντες ιστοί που περιέχουν τα νέα εμφυτεύματα μπορούν να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις συνθήκες του οργανισμού παρέχοντας μια μακροπρόθεσμη λύση.
«Χτίσιμο» ζωντανών αντιγράφων
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον δρα Λόρενς Μπονασάρ χρησιμοποίησαν κύτταρα που είχαν ληφθεί από τη σπονδυλική στήλη προβάτων προκειμένου να «χτίσουν» αντίγραφα μεσοσπονδύλιων δίσκων αρουραίων. Στη συνέχεια τοποθέτησαν τους «κυτταρικούς» δίσκους στη σπονδυλική στήλη των αρουραίων.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» τα εμφυτεύματα φάνηκε να αντέχουν στην πίεση όπως και οι αληθινοί δίσκοι των πειραματοζώων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκε βελτίωση της λειτουργίας τους. Νέα κύτταρα αναπτύχθηκαν στα εμφυτεύματα και προσδέθηκαν στους γειτονικούς σπονδύλους μέσα σε έξι μήνες από την επέμβαση.
Σε δέκα χρόνια και στον άνθρωπο
Παρότι τα νέα αποτελέσματα αφορούν αρουραίους, μαρτυρούν τι θα μπορούσε να είναι πιθανό μελλοντικά και για τον άνθρωπο, τόνισε σχολιάζοντας τη μελέτη ο Αμπέι Πάντιτ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ο ειδικός προσέθεσε ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να φανεί ποιες ακριβώς ιδιότητες θα έπρεπε να έχουν τα «ζωντανά» εμφυτεύματα προκειμένου να είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο.
Πάντως, σύμφωνα με τον δρα Μπονασάρ, οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους των νέων μεσοσπονδύλιων δίσκων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε πέντε χρόνια και ίσως σε μια δεκαετία τα εμφυτεύματα θα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ευρέως σε ασθενείς. «Μπορεί αυτό το χρονικό διάστημα να φαίνεται μεγάλο, ωστόσο εάν αναλογιστεί κάποιος πώς αναδημιουργούμε αυτή τη σύνθετη δομή από το μηδέν, καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ιδιαιτέρως μακρό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου