Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Πόση ώρα ξοδεύουμε την ημέρα τρώγοντας;


Η χρήση των εισαγωγικών στη λέξη γευτεί δεν ήταν τυχαία. Ο μέσος ενήλικας δε προλαβαίνει να νιώσει τη γεύση του φαγητού στον ουρανίσκο του, αφού… το καταναλώνει σε χρόνο dt.


Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου ο άνθρωπος διέθετε αρκετή ώρα της ημέρας του στο γεύμα- θεωρώντας το ως κάτι παραπάνω από απλά "απαραίτητο"-,σήμερα σημειώνονται σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, από ψυχολόγους της εταιρείας γαλακτοκομικών President, καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 7 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για το πρωινό μας, 12 λεπτά 49 δευτερόλεπτα για το μεσημεριανό μας και περίπου 18 λεπτά για το δείπνο μας. Σύνολο: 39 περίπου λεπτά μέσα σε μια μέρα.

Τα νέα αυτά δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε 24 ώρες που έχει η κάθε μέρα, ο μέσος εργαζόμενος δε προλαβαίνει να φάει με την ησυχία του, αλλά "ξεπετάει" τα γεύματα τα οποία βλέπει μάλλον (ή καλύτερα αναγκάζεται να δει) σα μια αναγκαία διαδικασία ώστε να πάρει δυνάμεις και να συνεχίσει σε ταχείς ρυθμούς.

Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε και η επιθυμία σχεδόν του 80% των ερωτηθέντων να έχει αρκετό περισσότερο χρόνο ώστε να απολαύσει το φαγητό του χωρίς την πίεση του χρόνου.

Το "μαγικό" 20λεπτο

Το ανθρώπινο στομάχι, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να χωνέψει τη τροφή (είναι ο χρόνος που απαιτείται για να σταλθεί το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο). Πρόκειται λοιπόν για το 20λεπτο μέσα στο οποίο ο οργανισμός θα καταλάβει ότι έφτασε στο κορεσμό.

Τι γίνεται όμως όταν δε προλαβαίνουμε να διαθέσουμε αυτόν τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε μας γεύμα;

Η συνέχεια είναι γνωστή: όποιος καταναλώνει γρήγορα το φαγητό του νιώθει το λεγόμενο φούσκωμα στο στομάχι του, χωρίς όμως απαραίτητα να έχει χορτάσει.

Η καθημερινότητα έχει φέρει τον άνθρωπο σε σημείο να σκέφτεται το φαγητό σαν αγγαρεία, σαν κάτι που "πρέπει να γίνει γρήγορα". Το σίγουρο είναι ότι με τα παραπάνω δεδομένα, η συναισθηματική και σωματική ευεξία του ανθρώπου καθώς και η παραγωγικότητα του δέχονται σοβαρό πλήγμα.

Προσπάθησε λοιπόν να βρεις λίγο παραπάνω χρόνο για τον εαυτό σου και συγκεκριμένα για την διατροφή σου. Όπως λένε και οι πρεσβύτεροι, "Η ώρα του φαγητού είναι ιερή!" Κάτι παραπάνω ξέρουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: