Αν ένας ασθενής, ιδίως ηλικιωμένος, θέλει να μείνει μικρότερο χρονικό διάστημα σε ένα νοσοκομείο, μπορεί να ακολουθήσει μια απλή τακτική: να κόβει βόλτες πέρα-δώθε (εφόσον μπορεί, εννοείται), αντί να μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Χάϊφα, με επικεφαλής τους Εφράτ Σαντμί και Άννα Τσίζμπεργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Archives of Internal Medicine” του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 500 ατόμων άνω των 70 ετών, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για τουλάχιστον δύο ημέρες σε κάποιο νοσοκομείο. Οι επιστήμονες συνέκριναν την φυσική κατάσταση των ασθενών, τη διάρκεια της νοσηλείας τους και τις συνήθειές τους κατά την παραμονή τους στην κλινική.
Οι ισραηλινοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι ασθενείς που περπατούσαν, αντί να μένουν ξαπλωμένοι, έμειναν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Κατά μέσο όρο οι κινητικοί ασθενείς συντόμευσαν κατά μιάμιση περίπου μέρα την παραμονή τους, σε σχέση με όσους δεν κινούνταν και προτιμούσαν το κρεβάτι τους.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όσοι ασθενείς περπατούσαν στην πτέρυγα της κλινικής τους από την πρώτη κιόλας μέρα της νοσηλείας τους (στο μέτρο που μπορούσαν), ήταν αυτοί που τελικά έμεναν λιγότερο χρόνο από όλους στο νοσοκομείο -και αυτό ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.
«Με δεδομένη την υπερ-πληρότητα πολλών νοσοκομείων, αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη σημασία» τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τα ίδια τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι επεσήμαναν ότι υπάρχει συνήθως μια λανθασμένη αντίληψη στους ανθρώπους, ιδίως στους ηλικιωμένους, πως όταν βρίσκονται στο νοσοκομείο, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο κρεβάτι. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι το ακριβώς αντίθετο πρέπει να συμβαίνει και αυτό είναι κάτι που και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να λάβει υπόψη - ακόμα κι αν θα έχει περισσότερους ασθενείς μέσα στα πόδια του!
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου