Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πώς θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι


Τα ψάρια είναι νόστιμα και υγιεινά, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν είναι φρέσκα.

Πριν το αγοράσουμε...

  • Πρέπει να έχει μάτια λαμπερά που εξέχουν.
  • Αν το κρατήσουμε στην παλάμη μας, πρέπει η ουρά και το κεφάλι να στέκονται προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα τόξο.
  • Διατηρεί το σχήμα του.
  • Τα βράγχιά του είναι κόκκινα ή ροζ και υγρά.
  • Πρέπει να έχει το φυσιολογικό του χρώμα και να είναι λαμπερό.
  • Τα περισσότερα ψάρια πρέπει να είναι σφριγηλά και όταν τα πιέζουμε με το δάχτυλο δε πρέπει να βουλιάζει αλλά να επανέρχεται το δέρμα αμέσως.
  • Στα μεγάλα -και συνήθως ακριβά- ψάρια πρέπει να υπάρχει κολλώδες υγρό ανάμεσα στις σιαγόνες αν του ανοιγοκλείσουμε το στόμα. Στα ολόφρεσκα αυτό το υγρό είναι και στο εξωτερικό του ψαριού.


Αφού το αγοράσουμε...

  • Απολεπίζεται εύκολα και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα.
  • Τα χέρια μας δεν μυρίζουν μετά.
  • Ανοίγει όταν το τηγανίζουμε.
  • Η ουρά σηκώνεται όταν το τηγανίζουμε (κυρίως στα ψάρια ημέρας)
  • Όταν είναι ψημένο η σάρκα βγαίνει εύκολα από το κόκκαλο.


Πηγή: sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: