Μία τεράστια κηλίδα που εκτείνεται από 70 έως και 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα, σε έκταση άνω των 20.000 τ.χλμ έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της ΒΑ Κίνας, μετά την "εισβολή" φυκιών, που μεταφέρουν τα ρεύματα προς τις ακτές.
Αν και τα φύκια έχουν "κυριεύσει" πολλές ακτές, με την πόλη Κινγντάο να έχει την... τιμητική της, οι λουόμενοι δε φαίνεται να προβληματίζονται και τόσο, αφού εξακολουθούν να πηγαίνουν για μπάνιο.
Οι περιβαλλοντολόγοι αποκαλούν το συγκεκριμένο φαινόμενο "πράσινη παλίρροια", που οφείλεται σε συγκεκριμένο είδος φυκιού, το Enteromorpha prolifera, το οποίο, εξαιτίας της μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων, πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και μεταφέρεται μέσω των ρευμάτων κοντά στην ακτή.
Οι πράσινες παλίρροιες έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές της Βόρειας Κίνας το 2007 και έκτοτε επανέρχονται κάθε χρόνο.
Παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε και στην Κίνα το 2008, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κι ήταν το χειρότερο ξέσπασμα άλγης Enteromorpha prolifera που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
"Φέτος το καλοκαίρι, το πρόβλημα της πράσινης άλγης ήταν πιο έντονο σε σχέση με άλλες χρονιές", τόνισε ο εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Ωκεανικής Διοίκησης της Κίνας.
Ο ίδιος υπογράμμισε, πως το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω του ότι οι μεγάλες ποσότητες φυκιών εξαντλούν το οξυγόνο του νερού και παράλληλα στερούν το ηλιακό φως από τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου