Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου!


Η αυξημένη αρτηριακή πίεση φαίνεται να «εγκυμονεί» καρκίνο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη



Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει κατά περίπου 50% τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο!

Μεγάλου εύρους μελέτη σε σχεδόν 600.000 μεσήλικες Ευρωπαίους έδειξε ότι όσοι άνδρες είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 49% κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο κατά τη διάρκεια 12ετούς περιόδου σε σύγκριση με όσους άνδρες είχαν τη χαμηλότερη πίεση.

Οσο μάλιστα ανέβαιναν οι μετρήσεις στο πιεσόμετρο τόσο αυξάνονταν για τους άνδρες και οι πιθανότητες ανάπτυξης διαφορετικών καρκίνων συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, των πνευμόνων, του δέρματος και των νεφρών.

Πιο προστατευμένες οι γυναίκες

Η σύνδεση φάνηκε να είναι μικρότερη στις γυναίκες, ωστόσο όχι και αμελητέα. Οσες εμφάνιζαν την υψηλότερη πίεση αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 24% πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας καρκίνου σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τη χαμηλότερη πίεση.

Στις γυναίκες οι μεγάλες ενδείξεις στο πιεσόμετρο αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου και του δέρματος.

Αν και είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, στο πλαίσιο της νέας μελέτης αποκλείστηκαν παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα ή η ηλικία προκειμένου οι ειδικοί να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στην αρτηριακή πίεση και στην πιθανή σύνδεσή της με τον καρκίνο.

Παράγοντας κινδύνου

Όπως σημείωσε η δρ Μίκε Βαν Χέμερλικ από την Ομάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο King’s College του Λονδίνου που εκπόνησε τη νέα μελέτη, τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί «παράγοντα κινδύνου» για θανατηφόρο καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ωστόσο, η ερευνήτρια τόνισε ότι η αυξημένη πίεση φάνηκε να αυξάνει τον απόλυτο κίνδυνο καρκίνου σε μέτριο βαθμό.Για παράδειγμα, οι άνδρες με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση εμφάνιζαν κίνδυνο καρκίνου που ήταν μεγαλύτερος κατά 3% σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση – τα συγκεκριμένα ποσοστά ήταν 15,8% σε σύγκριση με 12,8%.

Η δρ Βαν Χέμερλικ προσέθεσε επίσης κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο στη Στοκχόλμη όπου παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας της, ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η «τσιμπημένη» αρτηριακή πίεση αποτελεί αιτία εμφάνισης καρκίνου. Κατέληξε πάντως τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο πάσχει από υπέρταση».


Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: