Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες ερευνητές “καθαρίζουν” τον καρκίνο από τους ασθενείς


Ανακαλύφθηκε επαναστατική τεχνική που κάνει τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών να λάμπουν και να ξεχωρίζουν από τα υγιή, με αποτέλεσμα να μπορούν να αφαιρεθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών ο Βασίλης Ντζιαχρήστος


Χάρη στη νέα τεχνική, ο “τέλειος” εντοπισμός των καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες μειώνει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, αφού αν τα κύτταρα είχαν μείνει απαρατήρητα και δεν είχαν αφαιρεθεί κατά την επέμβαση, θα οδηγούσαν πιθανότατα στην επανεμφάνισή του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Ντζιαχρήστος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Κέντρου Χέλμχολτς στη Γερμανία, ανοίγει με αυτήν την ανακάλυψη το δρόμο για πιο αποτελεσματικές αφαιρέσεις καρκινικών ιστών και για το καλύτερο "καθάρισμα" ενός ασθενούς από τον καρκίνο.

Η μελέτη των ερευνητών παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", ενώ από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης οι συνεργάτες του Ντζιαχρήστου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Γιώργος Θέμελης και Αθανάσιος Σαραντόπουλος.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια στους ασθενείς μια ειδική ουσία και κατάφεραν να προσδέσουν στα καρκινικά κύτταρα ένα μόριο της φθορίζουσας ουσίας, κάνοντας τους καρκινικούς ιστούς να λάμπουν πλέον υπό το φως μιας ειδικής κάμερας. Αυτό επιτρέπει στους χειρουργούς να ξεχωρίζουν με ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο την ώρα της επέμβασης, τα καρκινικά από τα γύρω υγιή κύτταρα. Οι γιατροί, με τη νέα μέθοδο, βρήκαν κατά μέσο όρο 34 όγκους σε κάθε ασθενή έναντι μόλις επτά με τις υπάρχουσες έως τώρα τεχνικές!

Ο Ντζιαχρήστος μίλησε για "πραγματικό άλμα προόδου στην χειρουργική απεικόνιση" και πρόσθεσε ότι "μέχρι τώρα έπρεπε να βασιστούμε μόνο στο ανθρώπινο μάτι για να εντοπίσουμε τον καρκινογόνο ιστό ή σε μη εξειδικευμένες χρωστικές ουσίες που χρωμάτιζαν τόσο τα επιμέρους καρκινικά κύτταρα όσο και τον υγιή αγγειακό ιστό. Τώρα πια ακολουθούμε ακριβείς μοριακές ενδείξεις και όχι απλώς την φυσιολογία. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα στο χειρουργείο σε πραγματικό χρόνο".

Η τεχνική δοκιμάστηκε σε δέκα επεμβάσεις σε γυναίκες ηλικίας 41-76 ετών και οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν όγκους μικρότερους από ένα χιλιοστό σε μέγεθος, δηλαδή περίπου 30 φορές μικρότερο σε σχέση με τους μικρότερους όγκους που μπορεί να εντοπίσει η συμβατική χειρουργική τεχνική. Σύμφωνα με τον Ντζιαχρήστο, η τεχνική θα μπορούσε να εντοπίσει καρκινογόνο ιστό μεγέθους μέχρι και 50 μικρομέτρων, ήτοι εκατομμυριοστά του μέτρου.

Οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν για άλλη μια φορά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να υποκλιθεί.


Πηγή : Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: