Με το ζόρι πατρειά όχι μόνο για το Χαραλάμπη, που λέει το λαϊκό άσμα, αλλά και για όλες αυτές τις γυναίκες που οδηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε εξαναγκαστικό γάμο.
Περισσότερες από 3.000 κοπέλες στη Γερμανία παντρεύτηκαν με το ζόρι, σύμφωνα με μία κυβερνητική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αριθμός πιο ανησυχητικός από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Στη διάρκεια του 2008, 3.443 κοπέλες ωθήθηκαν σε αναγκαστικούς γάμους, όμως στο 60% των περιπτώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο γάμος, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η πρώτη αυτού του είδους, την οποία ζήτησε το υπουργείο Οικογένειας και διενεργήθηκε σε 830 κέντρα παροχής βοήθειας.
Πάντως ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων μοιάζει να είναι πιο αυξημένος καθώς πολλά θύματα δεν τολμούν να ζητήσουν βοήθεια, κυρίως για το φόβο να έρθουν αντιμέτωποι με την οικογένειά τους.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό το φαινόμενο, όμως η οργάνωση Γη Γυναικών, που παρέχει βοήθεια σε αυτές τις κοπέλες, εκτιμούσε ότι οι περιπτώσεις έφταναν τις χίλιες το χρόνο.
Την ώρα που πολλοί ειδικοί αναφέρονται στην αποτυχία των πολιτικών ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γερμανία, "είναι εκπληκτικό ότι τα θύματα μοιάζουν να έχουν ενσωματωθεί πλήρως", επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Από τις κοπέλες που ωθούνται σε αναγκαστικούς γάμους, το 32% έχουν γεννηθεί στη Γερμανία και το 44% από αυτές έχουν γερμανικό διαβατήριο.
Πάντως το 52% αυτών των αναγκαστικών γάμων γίνονται στο εξωτερικό και αυτό γιατί στην περίπτωση που ο αναγκαστικός γάμος γίνει στη Γερμανία μπορούν να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε αυτούς που εξαναγκάζουν τις κοπέλες, όμως όταν αυτός γίνεται στο εξωτερικό το θύμα δεν μπορεί να προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 44% των γονιών των θυμάτων προέρχονται από την Τουρκία, αλλά και από τη Σερβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Περισσότερες από το 70% των κοριτσιών ήταν νεότερα από 21 ετών και περίπου το ένα τρίτο αυτών ήταν μικρότερα από 18 ετών.
Στη Γερμανία ζουν περίπου 7,3 εκατομμύρια μετανάστες, το 8,9% του πληθυσμού. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να ενισχύσει τη μάχη της εναντίον των αναγκαστικών γάμων. Η ώθηση σε αναγκαστικό γάμο έχει πλέον περιληφθεί στον ποινικό κώδικα και τιμωρείται με έως πέντε χρόνια φυλάκιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου