Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μικροί ασθενείς



Μπορεί η υπερκινητικότητα και η ζωηράδα τους ώρες, ώρες να μας τρελαίνει, όμως μόλις η ενέργεια και η διάθεση των παιδιών μας αρχίζει να έχει πτωτική τάση τότε αρχίζουμε να ανησυχούμε και καταλαβαίνουμε ότι κάτι έρχεται. Να λοιπόν πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλούν αδιαθεσία στα παιδιά μας.


Πονόλαιμος
Μην σπεύσετε να δώσετε αμέσως αντιβηχικό, αφού έχουν κατηγορηθεί και απαγορευτεί για παιδιά κάτω των 2 ετών. Παρατηρήστε το είδος του βήχα. Εάν είναι ένας απλός ξηρός βήχας δώστε του να πιει κάτι ζεστό ή κάποιο φυτικό σιρόπι με βάση το μέλι που ενδείκνυται για την ηλικία του. Εάν ο βήχας επιμένει, είναι υγρός και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός ή πονοκέφαλος, τότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο σας.

Πόνοι στην κοιλιά
Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης που συνοδεύονται με εμετούς και διάρροια, τότε το η πιο πιθανή αιτία για τους πόνους είναι η δυσκοιλιότητα. Για να το βοηθήσετε βάλτε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο στο φαγητό του και δώστε του να φάει δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως τα οποία βοηθούν την λειτουργία του εντέρου. Εάν απλώς είναι τα συμπτώματα ενός άτσαλου γεύματος τότε κάντε του μια ελαφριά δίαιτα για το υπόλοιπο της ημέρας ή φτιάξτε του μια ελαφριά σούπα.

Πονοκέφαλος
Σίγουρα η χρήση αναλγητικού εδώ είναι απαραίτητη, όπως και ο ύπνος που θα το βοηθήσει να είναι ήρεμο. Προσέξτε η διατροφή του να είναι ελαφριά και χωρίς λιπαρά και γλυκά που επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο. Τα αίτια μπορεί να είναι ένα κρύωμα αλλά μπορεί να είναι και κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του παιδιού, να έχει μυωπία ή υπερμετρωπία. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό και το ίδιο πρέπει να κάνετε αμέσως εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται με υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, ζαλάδες, εμετό και εξανθήματα γιατί μπορεί να είναι μηνιγγίτιδα.

Εξάνθημα
Το πιο πιθανό είναι να έχει ερεθιστεί από το απορρυπαντικό που χρησιμοποιήσατε ή να έχει μια ξηρότητα που προκαλείται από το σκληρό νερό ή από το αφρόλουτρο του. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα όπως οίδημα ή περίπτωση αλλεργίας που χρειάζεται η χρήση αντισταμινικού φαρμάκου και τα οποία πρέπει να εξεταστούν από τον παιδίατρο, τότε μπορείτε να του κάνετε ένα μπάνιο με ένα ειδικό καταπραϋντικό προϊόν.

Πόνοι ανάπτυξης
Είναι απόλυτα φυσιολογικοί πόνοι που συνήθως αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεταξύ 3 και 12 ετών. Οφείλονται στην ανάπτυξη του σκελετού τους και παρατηρούνται κυρίως στα πόδια με το παιδί να παραπονιέται ή να ξυπνάει μέσα στην νύχτα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα τους επιβαρύνει. Βοηθήστε τα κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ στα σημεία, βάζοντας ζεστές κομπρέσες και δίνοντας κάποιο αναλγητικό εάν ο πόνος είναι υπερβολικά ενοχλητικός.

Πηγή: Jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: