Εισιτήριο διαρκείας για την αιωνιότητα στο «Καμπ Νόου» μπορούν να αγοράσουν 20.000 οπαδοί της Μπαρτσελόνα με μόλις 1.500 ευρώ. Από τη Μπόκα και το Αμβούργο, τα οπαδικά κοιμητήρια πληθαίνουν.
«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», λέει ένας από τους όρκους που δίνουν τα ζευγάρια στην εκκλησία. Ακόμα και αυτό όμως δεν συνιστά αιώνια πίστη. Για τους οπαδούς ορισμένων ομάδων, η αγάπη μπορεί να συνεχιστεί και μετά θάνατον. Μέχρι το 2008 υπήρχε ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη σχέση οπαδού-ομάδας. Οταν ο πρώτος αποδημούσε εις κύριον, απομακρυνόταν από τον χώρο της εγκόσμιας λατρείας του: το γήπεδο.
Για το εν λόγω θέμα η αφορμή δόθηκε από τη Μπαρτσελόνα. Οι Μπλαουγκράνα δημιουργούν έναν χώρο στο «Καμπ Νόου», όπου θα υπάρχουν 20.000 οστεοφυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι για την τέφρα των «πρώην» ή καλύτερα των αιωνίων φίλων τους. Με αυτή την κίνηση οι Καταλανοί διασφαλίζουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως θα αποκομίσουν ένα σεβαστό ποσό από κάθε έναν... ενδιαφερόμενο.
Αυτό μεταφράζεται σε ποσό από 1.500 έως 5.000 ανάλογα την περίπτωση, αλλά και 50 έως 150 ανά χρόνο παραμονής! Το δεύτερο έχει να κάνει με το κοινό καλό, καθότι μία έρευνα στην Ισπανία που έδειξε πως το 80% των οικογενειών των εκλιπόντων, δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λείψανα, οπότε η Μπαρτσελόνα προσφέρει μία καλή λύση.
Πρώτο το Αμβούργο
Η αρχή για την... ανάπαυση των οπαδών κοντά στο αγαπημένο μέρος τους έγινε το 2007 από το Αμβούργο. Ο σύλλογος του γερμανικού Βορρά δημιούργησε το πρώτο οπαδικό κοιμητήριο στον κόσμο, πλάι στο γήπεδο του. Μάλιστα ο τόπος ο... χλοερός έχει το ίδιο το σχήμα της έδρας της ομάδας και όποιος θέλει να ταφεί εκεί, πρέπει να πληρώσει αδρά.
Τρέλα στη Μπόκα
Για να ακριβολογούμε βέβαια πριν από το Αμβούργο την κίνηση την είχε κάνει η Μπόκα Τζούνιορς. Μόνο που στην περίπτωση των Ξενέισες, το κοιμητήριο που έχει 27.000 θέσεις, έχει δημιουργηθεί σε απόσταση πέντε λεπτών με το αυτοκίνητο από το «Μπομπονέρα». Εκεί βέβαια γίνονται και οι περισσότερες... δουλειές στην προκειμένη περίπτωση με μόνο 1.200 δολάρια.
Η Μπάρτσα πάντως δεν είναι η πρώτη ισπανική ομάδα που κάνει κάτι τέτοιο. Πέρσι προέβησαν στη δημιουργία οστεοφυλακίων σε χώρους του γηπέδου τους η Εσπανιόλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου