Η τριχόπτωση είναι ο φόβος και ο τρόμος των ανδρών. Είναι γεγονός πως στη πλειοψηφία τους οι άνδρες θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Γι’ αυτό πολλά ερωτήματα τίθενται, πολλές απορίες υπάρχουν και καλό θα είναι να λυθούν.
Τι προκαλεί την ανδρική φαλάκρα;
Η ανδρική τριχόπτωση συμβαίνει λόγω ορμονικής διαταραχής. Ο ιατρικός όρος της είναι ανδρογενετική αλωπεκία. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της ανδρογενούς αλωπεκίας είναι η κληρονομικότητα και τα ανδρογόνα. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο κληρονομείται η ανδρογενής αλωπεκία δεν είναι γνωστός. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν επιβεβαιώσει τον σημαντικό ρόλο των ανδρογόνων. Το ισχυρό ανδρογόνο διϋδροτεστοστερόνη επιδρά στους τριχικούς θυλάκους με αποτέλεσμα αλλαγή των κυτταρικών διεργασιών, μείωση της αιμάτωσης του θύλακα με κατάληξη την ελάττωση παραγωγής των τριχών.
Από ποιον πήρα τα γονίδια;
Για πολλές δεκαετίες, υπήρχε η αίσθηση ότι τα γονίδια για την τριχόπτωση προέρχονταν από τον μπαμπά. Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι ξεκάθαρο από ποια πλευρά προέρχεται η γενετική ανωμαλία, μιας και πολλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται. Γι’ αυτό μη κατηγορείται τον μπαμπά.
Σε ποια ηλικία θα αρχίσω να χάνω τα μυαλά μου;
Επειδή η τριχόπτωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι τα γονίδια, η διατροφή, το άγχος και το στρες. η ηλικία που θα ξεκινήσει η απώλεια εξαρτάται. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, στην ηλικία των 30 ετών περίπου 50% των ανδρών παρουσιάζουν ανδρογενή αλωπεκία ενώ στην ηλικία των 50 ετών το ποσοστό αυξάνεται σε 70%.
Πόσες τρίχες θα χάσω;
Η ποσότητα όπως και η περιοχή που θα εντοπιστεί η τριχόπτωση εξαρτάται από άντρα σε άντρα. Στην αρχή, οι τρίχες αρχίζουν και εξαφανίζονται από την περιοχή στους κροτάφους όπου ξεκινάει το τριχωτό της κεφαλής σχηματίζοντας κι ένα «Μ». Ένα άλλο σημείο που εστιάζεται η τριχόπτωση στους άνδρες είναι στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής.
Το στρες επηρεάζει την τριχόπτωση;
Το στρες τείνει να επηρεάζει την απώλεια μαλλιών. Οι έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις, όπως και το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια των μαλλιών. Επιστημονικά, αυτό ονομάζεται τελογενής τριχόρροια. Τυπικά μαλλιά που χάνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες επανέρχονται σε λίγο καιρό αν το προσέξεις , σε σχέση με το αν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικά αίτια.
Μπορεί το σαμπουάν να συμβάλλει στην τριχόπτωση;
Η υπερβολική χρήση των σαμπουάν, το τεχνητό στέγνωμα, η βαφή αλλά και η χρήση προϊόντων για τα μαλλιά μπορεί να καταστρέψει την τρίχα. Την κάνει ξηρή, αδύνατη και την κάνει να χάσει την λάμψη της. Αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι η χρήση προϊόντων περιποίησης για τα μαλλιά οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.
Τι είναι η κλίμακα Norwood & Hamilton;
Οι κλίμακες Norwood & Hamilton είναι επιστημονική κατηγοριοποίηση που περιγράφει τα στάδια τριχόπτωση του άνδρα με βάση τα οποία εφαρμόζεται η κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση της ήδη υπάρχουσας αραίωσης με φυσικά και υγιή μαλλιά.
Το διάγραμμα έχει 7 κατηγορίες.
Στάδιο 1
Κεφάλι γεμάτο με μαλλιά χωρίς καθόλου τριχόπτωση
Στάδιο 2
Ελαφριά υποχώρηση στην εμπρόσθια γραμμή των μαλλιών
Στάδιο 3
Περαιτέρω απώλεια στην εμπρόσθια γραμμή των μαλλιών που θεωρείται αισθητικά σημαντική
Στάδιο 4
Προοδευτική επιπλέον απώλεια κατα μήκος της εμπρόσθιας γραμμής των μαλλιών και στην «κορώνα»
Στάδιο 5
Η απώλεια μαλλιών επεκτείνεται και στην κορυφή του κρανίου
Στάδιο 6
Η εμπρόσθια περιοχή και η κορυφή του κρανίου ενώνονται δημιουργώντας μια μεγαλύτερη σε μέγεθος περιοχή.
Στάδιο 7
Το τελευταίο στάδιο του ανδρικού πρότυπου φαλάκρας, κατά το οποίο υπάρχει ολική απώλεια μαλλιών στην εμπρόσθια περιοχή και στην «κορώνα».
Πότε να ξεκινήσω τη θεραπεία;
Γενικά, όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα, γιατί έτσι θα δεις πιο άμεσα αποτελέσματα και φυσικά θα επιβραδύνεις την όξυνση του προβλήματος. Φυσικά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως οι περισσότερες θεραπείες για την τριχόπτωση έχουν και παρενέργειες, γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το πλάνο της θεραπείας και τις παρενέργειες για να είσαι άνετα με το θέμα αυτό.
Ποιες θεραπείες υπάρχουν;
Ως προς τις θεραπείες, υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις από τις πιο ήπιες που είναι οι φυτικές μέχρι και τις πιο δραστικές που είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Υπάρχουν φάρμακα όπως είναι η μινοξιδίλη, η οποία αυξάνει την τριχοφυϊα στο κεφάλι λόγω του ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα, το φάρμακο φιναστερίδη βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό για την τριχόπτωση ανδρικού τύπου, ήπια έως και μέτριας μορφής σοβαρότητας. Εφαρμόζονται επίσης ενέσεις κορτιζόνης κυρίως γι τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας. Ενώ, τέλος υπάρχει και η επεμβατική λύση με την εμφύτευση μαλλιών. Στον ορίζοντα υπάρχουν φυσικά και πλάνα για κλωνοποίηση τριχών αλλά και γενετικές θεραπείες, μόνο που ακόμα δεν είναι εφαρμόσιμα.
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;
Συνήθως οι θεραπείες με τα φάρμακα όπως είναι η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη μπορεί να μην είναι μόνιμες, να ξαναεμφανιστούν. Η πιο άμεση και μόνιμη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση, αλλά όπως σε κάθε επέμβαση δεν είναι ο καθένας κατάλληλος υποψήφιος και υπάρχουν πολλές συνέπειες που θα πρέπει να σκεφτείς πριν προχωρήσεις.
Πηγή : menslounge.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου