Τα άτομα με ήπια προβλήματα καούρας μπορεί να ανακουφιστούν κάνοντας ασκήσεις αναπνοής, σύμφωνα με μικρή κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.
Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Γκρατζ στην Αυστρία με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Χοφμαν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 19 ενήλικες με ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και διαπίστωσαν ότι οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής φαίνεται να μειώνουν την γαστρική παλινδρόμηση και τελικά να μειώνουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων.
«Δεν είμαστε βέβαιοι ακόμη για τα αποτελέσματα, καθώς η μελέτη είναι μικρή κλίμακας, αλλά οι ασκήσεις αναπνοής αποδεικνύονται αποτελεσματικές για τα άτομα που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και σίγουρα μπορούν να προστεθούν στο ‘οπλοστάσιο’ κατά της καούρας», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται όταν τα οξέα του στομάχου κινούνται προς τον οισοφάγο. Αυτό έχεις ως συνέπεια την δημιουργία αισθήματος καύσου στο στήθος. Το πρόβλημα πιστεύεται ότι ξεκινά από τον μυ στη βάση του οισοφάγου, που διαστέλλεται όταν δεν πρέπει και έτσι τα οξέα του στομάχου διαρρέουν προς τον οισοφάγο.
Η μελέτη
Οι Αυστριακοί ερευνητές μελέτησαν 19 άνδρες και γυναίκες με ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (δηλαδή χωρίς διαβρωτικές βλάβες στον οισοφάγο) αλλά έντονη καούρα, που έπαιρναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων όπως ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη και εσομεπραζόλη.
Με τυχαία επιλογή οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έμαθε ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή, τις οποίες έκανε καθημερινά για 30 λεπτά. Η άλλη ομάδα αποτέλεσε την ομάδα σύγκρισης, χωρίς να κάνει κανενός είδους άσκηση.
Με τη χρήση μικροσκοπικών καθετήρων που εισήχθησαν μέσω της ρινικής οδού στον οισοφάγο, έγιναν μετρήσεις των οξέων που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο, για κάθε συμμετέχοντα.
Μετά από έναν μήνα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα της ομάδας παρέμβασης είχαν μείωση της ποσότητας των οξέων που έφταναν στον οισοφάγο. Επίσης ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής, δηλαδή άμβλυνση των συμπτωμάτων της καούρας.
Μετά τον πρώτο μήνα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου έμαθαν επίσης να κάνουν ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής και εννέα μήνες αργότερα, όσοι είχαν συνεχίσει την θεραπεία, έκαναν λιγότερη χρήση φαρμάκων. Είχαν μειώσει κατά ένα τέταρτο την εβδομαδιαία δόση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων, συγκριτικά με την αρχή της μελέτης.
Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι μόνο 11 από τους 19 ασθενείς συνέχισαν να κάνουν τις ασκήσεις. Ορισμένοι δήλωσαν ότι προτιμούσαν τα φάρμακα, ενώ άλλοι επικαλέστηκαν έλλειψη χρόνου για την φυσιοθεραπεία, και τέλος κάποιοι παραδέχθηκαν ότι ήταν απλώς «τεμπέληδες».
Σημασία έχει η θέληση
«Η μέθοδος δεν είναι εύκολη και οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά, αν θέλουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους. Τα φάρμακα είναι φυσικά αποτελεσματικά και ευκολότερα στη χρήση. Αλλά πάντα θα πρέπει να αναζητάμε και μη φαρμακευτικούς τρόπους ανακούφισης της καούρας. Οι αλλαγές στην διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους, σίγουρα βοηθούν. Το αδυνάτισμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά, αλλά πόσοι ασθενείς είναι διατεθειμένοι να το κάνουν πράξη;», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
Πηγή : health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου