Η επιφάνεια αφής του υπολογιστή μου αντιδρά όταν κινώ πάνω της το δάκτυλό μου, αλλά όχι όταν κινώ ένα χαρτί, για παράδειγμα. Αναρωτιέστε γιατί;
Τελευταία, έχουν αναπτυχθεί κάποιες τεχνολογίες που κάνουν τις οθόνες να αντιδρούν στο άγγιγμα. Η τεχνολογία, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε φορητούς υπολογιστές, ονομάζεται χωρητική. Κάτω από ένα προστατευτικό κάλυμμα, βρίσκεται μια πλακέτα, της οποίας η επιφάνεια είναι ηλεκτρικά φορτισμένη.
Ένα τέτοιο εξάρτημα αποκαλείται πυκνωτής. Αλλά και εμείς οι άνθρωποι λειτουργούμε ως περιφερόμενοι πυκνωτές. Όταν αγγίζουμε την επιφάνεια αφής, μια ελάχιστη ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου μεταφέρεται στο δάκτυλό μας. Έτσι, μειώνεται τοπικά το φορτίο στη μεταλλική πλακέτα και αυτό καταγράφεται από μικρούς αισθητήρες στις τέσσερις γωνίες της.
Με τη βοήθεια υπολογισμών, οι αισθητήρες εντοπίζουν πού παρουσιάστηκε απώλεια φορτίου, άρα και πού ακριβώς βρίσκεται το δάκτυλο στην πλακέτα. Αυτό είναι το σήμα που αξιοποιεί ο υπολογιστής για να μετατοπίσει τον κέρσορα στην οθόνη, όπως κάνει και με το σήμα από το ποντίκι.
Τα ηλεκτρικά φορτία που ανταλλάσσονται μεταξύ χρήστη και επιφάνειας αφής είναι εξαιρετικά μικρά και δε συνιστούν κίνδυνο. Αν χρησιμοποιήσουμε γάντια ή αγγίξουμε την επιφάνεια αφής με υλικό που είναι κακός αγωγός, η τεχνική δε λειτουργεί.
Πηγή: Science Illustrated
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου