Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Απίστευτο! Η NASA έχασε 500 πετρώματα από τη σελήνη και κομήτες!


Τα σπάνια δείγματα που δανείζει κατά καιρούς η NASA σε ερευνητές και μουσεία είναι πολλές φορές δανεικά και αγύριστα: ο γενικός επιθεωρητής της υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι 500 δείγματα σεληνιακών βράχων, μετεωριτών, σκόνης από κομήτες και άλλων υλικών έχουν κλαπεί ή χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες.




«Διαπιστώσαμε ότι τα αρχεία της NASA είναι ανακριβή και ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πού βρίσκονται όλα τα δείγματα που δανείστηκαν» καταλήγει το πόρισμα του επιθεωρητή.

«Σύμφωνα με τα αρχεία της NASA, 517 δανεισμένα αστροϋλικά έχουν κλαπεί ή χαθεί από το 1970 μέχρι τον Ιούνιο του 2010» γράφει.

Στα εν λόγω «αστροϋλικά» περιλαμβάνονται πετρώματα από τη Σελήνη, μετεωρίτες που προέρχονται από τη Σελήνη και τον Άρη, ιόντα από τα εξωτερικά στρώματα του Ήλιου, σκόνη από κομήτες και κοσμική σκόνη που συλλέχθηκε στη γήινη στρατόσφαιρα.




Από μια συλλογή που περιλαμβάνει συνολικά 140.000 σεληνιακά δείγματα, 18.000 μετεωρίτες και 5.000 σωματίδια ηλιακού ανέμου, κομητών και κοσμικής σκόνης, η NASA έχει δανείσει περισσότερα από 26.000 δείγματα.

Ο έλεγχος στα δανεισμένα δείγματα αποφασίστηκε έπειτα από την εξαφάνιση ενός δείγματος από τη Σελήνη που είχε δανειστεί το 1978 στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. Το δείγμα έπρεπε να είχε επιστραφεί το 2008.

Όταν η NASA επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο το 2010, ενημερώθηκε ότι ο διευθυντής του αρμόδιου παρατηρητήριου είχε πεθάνει και το πολύτιμο δείγμα είχε εξαφανιστεί.




Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι ο εν λόγω διευθυντής είχε επιστρέψει το δείγμα πριν πεθάνει.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας ερευνητής είχε ακόμα στην κατοχή του εννέα σεληνιακά δείγματα τα οποία είχε δανειστεί 35 χρόνια νωρίτερα αλλά ουδέποτε μελέτησε. Ένας άλλος ερευνητής είχε ακόμα 36 πέτρες από το φεγγάρι, 16 χρόνια μετά το τέλος της αντίστοιχης μελέτης.

Μια άλλη περίπτωση αφορά το σεληνιακό δείγμα που είχε θεωρηθεί χαμένο αλλά αργότερα βρέθηκε στο αρχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Άρκανσο.

Πηγή : Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: