Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η υποθαλάσσια χώρα των θαυμάτων.


Ένα μοναδικό σκηνικό αντίκρισαν όσοι καταδύθηκαν σε υποβρύχια σπήλαιο στα βάθη της Ρωσίας. Μοιάζει με ταινία δράσης του Hollywood, αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες σπηλιές κρυστάλλων γύψου στον κόσμο.





Μία τολμηρή ομάδα δυτών κατέβηκε στο σπήλαιο Orda, στην περιοχή των Δυτικών Ουραλίων. Πρόκειται για μία περιοχή τριών μιλίων που διαθέτει εντυπωσιακά φυσικά κανάλια και καθαρά νερά, τόσο ώστε οι άνθρωποι που καταδύθηκαν μπορούσαν να δουν 50 μέτρα μακριά.


Για πάνω από 6 μήνες, η ομάδα με επικεφαλής το δημοσιογράφο και φωτογράφο Victor Lyagushkin, 40 ετών, εξερευνούσε το σπήλαιο και τις γεμάτες με νερό σήραγγες σε θερμοκρασίες μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν.

''Το σπήλαιο Orda είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης'' εξηγεί ο Lyagushkin. ''Μπορεί οι φωτογραφίες να μαγεύουν, αλλά για εμάς ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, ιδιαίτερα επικίνδυνο'', συμπληρώνει ο ίδιος.


Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια εκπαίδευσης και βαρύς, ακριβός εξοπλισμός για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εξερεύνησή τους. Εκτός από τις εικόνες, βιντεοσκόπησαν το υποβρύχιο ταξίδι τους για να παρουσιάσουν στον κόσμο το μαγευτικό σκηνικό και να τους ευαισθητοποιήσουν για την ομορφιά και την ευπάθεια αυτού του φυσικού τοπίου.

Οι κίνδυνοι ήταν πολλοί, για αυτό και η ομάδα έπρεπε να λάβει όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα για να γίνουν όλα σωστά. ''Έπρεπε να έχουμε επίγνωση του κάθε βήματός μας, στην αντίθετη περίπτωση ήμασταν πολύ κοντά στο θάνατο'' δηλώνει ένας από τους δύτες.


Για εκατομμύρια χρόνια κανείς δεν είχε επισκεφθεί αυτό το καταπληκτικό μέρος και για την ομάδα ήταν μία μοναδική ευκαιρία να βρεθούν σε αυτό το υποβρύχιο παλάτι. ''Είχαμε όλοι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα, νομίζω ότι κάτι ανάλογο αισθάνονται και οι κοσμοναύτες στη Σελήνη'' δηλώνει ο Lyagushkin.


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: