Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το τσάι «θωρακίζει» τον οργανισμό



Οι θεραπευτικές–ιαματικές ιδιότητες του τσαγιού δεν είναι κάτι που πρόσφατα ανακαλύφθηκε. Σχεδόν σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, από τα πολύ παλιά χρόνια από την Ασία μέχρι την Αφρική και μετέπειτα την Ευρώπη, το τσάι, το μυρωδάτο αυτό αφέψημα, βοηθάει τον οργανισμό και προλαμβάνει δυσάρεστες ασθένειες.



Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες του τσαγιού είναι πάρα πολλές. Οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τονίζουν ότι 2 με 4 φλυτζάνια τσάι την ημέρα βοηθούν απίστευτα έναν υγιή οργανισμό να παραμείνει υγιής. Το τσάι οποιασδήποτε κατηγορίας (λευκό, πράσινο, μαύρο, κόκκινο) έχει αποδειχτεί ότι:

- βοηθάει στο να χάσουμε κιλά, αφού ενεργοποιεί μηχανισμούς που κάνουν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα και να «καίμε» πιο εύκολα θερμίδες.

- ενισχύει με κάθε τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα

- προστατεύει την υγιεινή του στόματος μας, αφού λειτουργεί σαν εν δυνάμει αντισηπτικό και

- προλαμβάνει τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά επεισόδια και την αρθρίτιδα.

Μια από τις βασικές ιδιότητες του τσαγιού είναι ότι είναι αντιοξειδωτικό φυσικό προϊόν. Με απλά λόγια βοηθάει τον οργανισμό μας να «καθαρίσει» από όλες τις τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες. Έτσι συχνά οι έρευνες αναφέρουν ότι παρέχει πρόληψη από μια μεγάλη γκάμα καρκίνων όπως του στομάχου, του μαστού, του οισοφάγου, του δέρματος, του προστάτη κ.α.

Το τσάι (κυρίως το μαύρο τσάι) βοηθά και στη χοληστερίνη με αποτέλεσμα να προλαμβάνει εν δυνάμει καρδιαγγειακά επεισόδια. Έρευνα Άγγλων ιατρών έδειξε ότι 3 κούπες τσάι τη μέρα ρίχνουν το ποσοστό κινδύνου να πάθουμε έμφραγμα στο 44%.

Άλλη μια ιδιότητα του τσαγιού και κυρίως του πράσινου τσαγιού αυτή τη φορά είναι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Όλες οι δίαιτες συνιστούν το πράσινο τσάι που σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μας βοηθάει να χάσουμε γρήγορα εύκολα και ασφαλώς, πολλά περιττά κιλά.

Οι αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, και αποτοξινωτικές ιδιότητες του τσαγιού καθώς και τα φυσικά συστατικά που περιέχει, βοηθούν έναν οργανισμό να αποκτήσει μια γερή και ισχυρή άμυνα απέναντι στις ασθένειες και τον διατηρούν πάντα «ετοιμοπόλεμο».

Το τσάι βοηθάει και στην πέψη. Οι τανίνες έχει αποδειχτεί ότι κάνουν το στομάχι να λειτουργήσει καλύτερα και διεγείρουν τη δράση του.

Το μαύρο τσάι επίσης βοηθάει και στην καταπολέμηση του άγχους, παρά τα όσα μέχρι στιγμής πιστεύαμε. Ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στο αίμα σε περιπτώσεις έντονου άγχους, ελαττώνεται αμέσως με την κατανάλωση μαύρου τσαγιού.

Το τσάι εκτός όλων των άλλων περιέχει μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνες (στο πράσινο τσάι για παράδειγμα υπάρχει βιταμίνη C) , ενώ συνολικά οι ουσίες που περιέχει το τσάι ξεπερνούν τις 4000.


Πηγή : iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: