Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η μπάσα φωνή στους άνδρες δεν σημαίνει καλύτερο σπέρμα



Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων καταρρίπτει το στερεότυπο που θέλει τους άνδρες με μπάσα φωνή να είναι πιο γόνιμοι.



Μια πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, που μελετούσε τη σχέση της χροιάς της ανδρικής φωνής με την ποιότητα του σπέρματος σε δείγμα 54 ανδρών.

Οι ερευνητές ζήτησαν παράλληλα από 30 γυναίκες να αξιολογήσουν τη φωνή των ανδρών εθελοντών, βαθμολογώντας την ως προς την ανδροπρέπεια και την ελκυστικότητά της.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μπορεί οι γυναίκες να βρήκαν τις μπάσες φωνές πιο ελκυστικές, αλλά οι μπάσοι άνδρες δεν διέθεταν καλύτερης ποιότητας σπέρμα σε σχέση με όσους είχαν πιο λεπτές φωνές, ενώ μειονεκτούσαν στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Οι αρνητικές αυτές συσχετίσεις ενδέχεται να έχουν την εξήγησή τους στις διακυμάνσεις της τεστοστερόνης, της κατεξοχήν ορμόνης του ανδρικού φύλου.

Όπως εξηγούν οι Αυστραλοί ερευνητές σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό site "PLoS One", η βαθιά φωνή, τα έντονα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά, η πιο κυριαρχική συμπεριφορά και η επιτυχία στην εξεύρεση ερωτικών συντρόφων σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μολονότι όμως η τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία των σπερματοζωαρίων, όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά, μπορεί στην πραγματικότητα να αναχαιτίσουν την παραγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: