Αν δεινοπαθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, φροντίστε να έχετε τα πόδια σας καθαρά. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα κουνούπια βρίσκουν…
εξαιρετικά ελκυστικούς όσους πάσχουν από κακοσμία των ποδιών.
Το χειρότερο είναι πως ιδιαίτερη προτίμηση προς τα πόδια που μυρίζουν, δείχνουν τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν, στην Ολλανδία, η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στην συσσώρευση βακτηρίων, άλλα εκ των οποίων εκπέμπουν χημικές ουσίες που προσελκύουν τα έντομα και άλλα εκπέμπουν ουσίες που τα απωθούν.
Όταν ένας άνθρωπος φέρει στα πέλματά του βακτήρια που προσελκύουν τα κουνούπια, αυξάνονται οι πιθανότητες τσιμπήματος, γράφουν οι ερευνητές στην διαδικτυακή επιθεώρηση «Public Library of Science One».
Η έρευνά τους έγινε σε δείγματα ιδρώτα από τα πέλματα 48 ανδρών, ηλικίας 20 έως 64 ετών.
Πριν από την λήψη των δειγμάτων, οι ερευνητές ζήτησαν από τους άντρες να αποφύγουν για 24 ώρες την κατανάλωση αλκοόλ, σκόρδου, κρεμμυδιών και πικάντικων φαγητών, καθώς και να μην κάνουν μπάνιο ούτε να βάλουν λοσιόν με άρωμα.
Επιπλέον, τους ζητήθηκε να φορούν ειδικές νάιλον κάλτσες.
Σε μία σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές δοκίμασαν την ελκυστικότητα κάθε δείγματος σε κουνούπια του είδους anopheles gambiae από τη Λιβερία, όπου ενδημεί η ελονοσία.
Τα δείγματα από εννέα εθελοντές ήταν «ιδιαίτερα ελκυστικά» για τα κουνούπια, ενώ αυτά επτά άλλων εθελοντών ήταν «ελάχιστα ελκυστικά», γράφουν ο δρ Νιλς Βέρχαλστ και οι συνεργάτες του.
Ο βαθμός ελκυστικότητας των δειγμάτων διαπιστώθηκε ότι ήταν ανάλογος με την πληθώρα και το είδος των βακτηρίων που περιείχαν. Τα επίπεδα λ.χ. του σταφυλόκοκκου ήταν 2,62 φορές υψηλότερα στα «ιδιαίτερα ελκυστικά» δείγματα απ’ ό,τι στα «ελάχιστα ελκυστικά».
Ελκυστικά ήταν συνολικά τέσσερα είδη βακτηρίων, ενώ τρία άλλα είδη (μεταξύ των οποίων οι ψευδομονάδες) ήταν απωθητικά.
Τα πιο ελκυστικά ήταν τα δείγματα που περιείχαν εύρος βακτηρίων σε σύγκριση με εκείνα που είχαν μεγάλους αριθμούς από περιορισμένα είδη βακτηρίων.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμεύσουν για την δημιουργία νέων, πιο αποτελεσματικών εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου