Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Επτά συνήθειες μειώνουν κατά 76% τον κίνδυνο για έμφραγμαΟι συμβουλές που δίνουν οι γιατροί για την διαφύλαξη της υγείας της καρδιάς, όντως αποδίδουν, σύμφωνα με μία μεγάλη μελέτη, που έδειξε ότι μπορούν να μειώσουν έως 76% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 45.000 εθελοντές, ηλικίας άνω των 20 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 15 χρόνια.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), όσοι εθελοντές ακολουθούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις συστάσεις για καλή καρδιαγγειακή υγεία, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν μία ή καμία από αυτές.

Οι «υπάκουοι» εθελοντές είχαν επίσης κατά 51% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα καρδιαγγειακά αίτια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), οι επτά «χρυσές» συστάσεις είναι:


* Μην καπνίζετε

* Μην κάνετε καθιστική ζωή

* Να τρώτε υγιεινά

* Να έχετε φυσιολογική πίεση

* Να έχετε φυσιολογικό σάκχαρο

* Να έχετε φυσιολογική χοληστερόλη

* Να έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος

Ωστόσο, δεν είναι διόλου εύκολο να υιοθετήσει κανείς όλες αυτές τις συνήθειες. Την τελευταία πενταετία της μελέτης (από το 2005 έως το 2010), μόνο το 1,2% των εθελοντών ακολουθούσαν και τις επτά συστάσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκειά της, εξάλλου, οι νεώτεροι εθελοντές, οι γυναίκες και όσοι ήταν πιο μορφωμένοι ήταν εκείνοι που υιοθετούσαν μεγαλύτερο αριθμό συστάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: