Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ποιοι υδατάνθρακες «καίνε» το λίπος;



Κι όμως! Οι υδατάνθρακες δεν είναι τόσο «κακοί» όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Κάποιοι μας βοηθούν να χορτάσουμε περισσότερο, να φάμε λιγότερο και το καλύτερο; Να «κάψουμε» περισσότερο λίπος….


Αν τα μακαρόνια, οι πατάτες, οι μπανάνες, το ρύζι αποτελούσαν μερικές από τις αγαπημένες σας τροφές, αλλά τις αποφεύγατε λόγω υδατανθράκων, σας έχουμε καλά νέα: πλέον μπορείτε να τις απολαύσετε(σε κάποιες μορφές τους) και μάλιστα χωρίς τύψεις. Ο λόγος; Το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ουσιαστικά ένα είδος φυτικών ινών, το οποίο συναντάμε σε πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα και ειδικά όταν οι τροφές αυτές είναι κρύες. Το άμυλο αυτό «αντιστέκεται» στην πέψη (όπως και άλλες φυτικές ίνες) με τη διαφορά ότι έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος, καθώς αυξάνει τη δυνατότητά μας να κάψουμε λίπος, μας χορταίνει μειώνοντας την τάση μας να τσιμπολογάμε συνεχώς, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, τονώνει το ανοσοποιητικό και σύμφωνα με μερικές έρευνες, μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Υπάρχουν πολλές τροφές οι οποίες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το κακό είναι, όμως, ότι από φόβο προς τους υδατάνθρακες, οι περισσότεροι δεν τις καταναλώνουν νομίζοντας πως θα καταστρέψουν τη σιλουέτα τους – ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με το Health.com, πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 10 με 15 γραμμάρια την ημέρα και οι τροφές που μπορούν να μας χαρίσουν αυτές τις ποσότητες είναι οι παρακάτω.

Μακαρόνια ολικής άλεσης: και δεν χρειάζεται να «κόψετε» το αγαπημένο σας ζυμαρικό

Ξέρουμε ότι τα μακαρόνια είναι ένα από τα φαγητά στα οποία είναι δύσκολο να αντισταθείτε, δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να το κάνετε, εφόσον επιλέγετε τα ολικής άλεσης. Αυτός ο τύπος ζυμαρικών περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ σε 1 φλιτζάνι σπαγγέτι ολικής άλεσης, περιέχονται 2 γραμμάρια ανθεκτικού άμυλου.

Βρώμη: ανθεκτικό άμυλο από το πρωί

Μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για πρωινό είναι η βρώμη, η οποία περιέχει σε μισό φλιτζάνι, 4,6 γραμμάρια ανθεκτικό άμυλο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας την ημέρα σας με ανθεκτικό άμυλο, θα καταφέρετε να φάτε λιγότερο στη συνέχεια, χωρίς να πεινάτε.



Μπανάνες: ένα υγιεινό επιδόρπιο

Αποτελεί το κατάλληλο σνακ για τη δουλειά και το ιδανικό επιδόρπιο όταν επιθυμείτε να φάτε κάτι γλυκό, χωρίς να γεμίσετε τύψεις. Μια μέτρια μπανάνα περιέχει περίπου 4,7 γραμμάρια ανθεκτικό άμυλο, το οποίο αφού δεν μπορεί να μεταβολιστεί ή να απορροφηθεί, δεν περνάει ποτέ στο αίμα κι έτσι δεν αποθηκεύεται ως λίπος όταν φάμε λίγο παραπάνω. Απεναντίας, το καταπολεμά.

Άσπρα φασόλια: διώχνουν τα κιλά

Ο τρόπος που το ανθεκτικό άμυλο «καίει» το λίπος είναι ο εξής: φτάνοντας στο παχύ έντερο προκαλεί τη δημιουργία ωφέλιμων λιπαρών οξέων, τα οποία μπλοκάρουν την ικανότητα του σώματος να «κάψει» υδατάνθρακες, εμποδίζοντας το συκώτι από το να χρησιμοποιήσει υδατάνθρακες ως καύσιμο, με αποτέλεσμα να «καίμε» το αποθηκευμένο λίπος και αυτό που καταναλώσαμε πρόσφατα. Τα άσπρα φασόλια, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να κάνει ακριβώς αυτό, έχοντας περιεκτικότητα 3,8 γραμμάρια ανθεκτικού άμυλου σε μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια.

Φακές: πλούσιες σε σίδηρο, αλλά και σε ανθεκτικό άμυλο

Διάσημες κυρίως για το φυλλικό οξύ και το σίδηρο που περιέχουν, οι φακές έχουν και το προτέρημα του ανθεκτικού άμυλου, περιέχοντας 3,4 γραμμάρια σε μισό φλιτζάνι. Αν θέλετε μάλιστα να αυξήσετε και την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό σας, προσθέστε τους αρκετό λεμόνι (η βιταμίνη C είναι αυτή που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση).



Πατάτες: όχι πια «ένοχες»

Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα έχει κατηγορηθεί για πολλά στο παρελθόν, ήρθε, όμως, η ώρα να την απενοχοποιήσετε. Μια μέτρια μαγειρεμένη πατάτα (κατά προτίμηση όχι τηγανητή), η οποία έχει πλέον κρυώσει, περιέχει 3,2 γραμμάρια ανθεκτικού άμυλου, το οποίο δημιουργείται κυρίως όσο περνάει η ώρα και η τροφή κρυώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί το μαγείρεμα προκαλεί απορρόφηση νερού και φούσκωμα στο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο καθώς σταδιακά κρυώνει, κάποια σημεία του κρυσταλλώνουν και αποκτούν τη μορφή που «αντιστέκεται» στην πέψη. Στην περίπτωση του ξαναζεσταμένου φαγητού, όμως, αυτή η ιδιότητα μειώνεται.

Καστανό ρύζι: προτιμήστε το από το άσπρο

Καθώς το άσπρο ρύζι «κατακρίνεται» από τους ειδικούς ότι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ στερείται θρεπτικών συστατικών λόγω της επεξεργασίας, το καστανό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του και ταυτόχρονα περιέχει 1,7 γραμμάρια ανθεκτικού άμυλου σε μισό φλιτζάνι.

Αντί, λοιπόν, να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στους υδατάνθρακες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε στη διατροφή σας αυτούς που είναι πλούσιοι σε ανθεκτικό άμυλο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, αντικαθιστώντας το 5,5% των συνολικών υδατανθράκων της διατροφής σας με ανθεκτικό άμυλο, θα καταφέρετε να αυξήσετε την καύση του λίπους μετά από το γεύμα σας κατά 20—30%. Καθόλου άσχημα!


Πηγή : clickatlife

Δεν υπάρχουν σχόλια: