Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οι πιο περίεργες φυλακές στον κόσμο


Της φυλακής τα σίδερα σε αυτές είναι για τους... λίγους


Η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι για τη φυλακή είναι λίγο-πολύ πως πρόκειται για μια έκταση αυστηρά οριοθετημένη με εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται τα κελιά των κρατουμένων καθώς και άλλοι απαραίτητοι χώροι για τη λειτουργία του ιδρύματος.

Όσον αφορά στη ζωή των κρατουμένων, επίσης η ιδέα που έχουμε είναι ότι ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα.

Είναι όμως όλες οι φυλακές στον κόσμο ακριβώς έτσι;

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τις πιο παράξενες, τις πιο ιδιαίτερες για τους έγκλειστους φυλακές στον κόσμο.

Η πιο διάσημη

Το περιβόητο Αλκατράζ είναι ίσως η πλέον διάσημη φυλακή του κόσμου. Βρίσκεται σε μια μικρή νησίδα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Οφείλει το μύθο της στο γεγονός ότι κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να αποδράσει.

Η πιο ακριβή

Η φυλακή San Quentin στην Καλιφόρνια θεωρείται η ακριβότερη του κόσμου μιας και το κόστος της υπολογίζεται στα περίπου 100 εκατ. δολάρια!

Η πιο ευχάριστη (!)

Στη φυλακή Cebu στις Φιλιππίνες, πέρα από τα γνωστά αθλήματα και δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται οι τρόφιμοι στις περισσότερες φυλακές του κόσμου, υπάρχει η δυνατότητα του χορού και της μουσικής. Μάλιστα, έχουν δώσει παραστάσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η μικρότερη

Βρίσκεται στο Νησί του Καρχαρία (Island of Sark) στο σύμπλεγμα των νησιών Γκέρνσεϊ και χτίστηκε το 1856. Η φυλακή Sark μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δύο άτομα και σήμερα χρησιμοποιείται για κρατητήριο μιας ημέρας.


Η πιο «πράσινη» φυλακή

Η φυλακή Bastoey στη Νορβηγία είναι χαμηλής ασφαλείας και περισσότερο χώρο κατασκήνωσης θυμίζει παρά φυλακή. Διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας, οι τρόφιμοι φροντίζουν μόνοι τους για τη τροφή τους, τα περισσότερα απορρίμματα ανακυκλώνονται ενώ γίνονται προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η φυλακή για οικογένειες

Στην Ισπανία, όταν ένα από τα μέλη μιας οικογένειας φυλακιστεί, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή Aranjuez. Και αυτό γιατί, στο συγκεκριμένο ίδρυμα οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ήρωες της Ντίσνεϋ, ενώ διαθέτει και παιδότοπο. Αν θέλει μια οικογένεια μπορεί να δεχτεί να παραμείνει στο χώρο της φυλακής μαζί με το κρατούμενο μέλος της.

Η πιο ασφαλής

Ο ορισμός της φυλακής υψίστου ασφαλείας. Ονομάζεται Adx Supermax και βρίσκεται στο Κολοράντο. Οι κρατούμενοι μπορούν να βγουν από τα κελιά τους μόνο 9 ώρες την εβδομάδα και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Τα αντικείμενα στα κελιά είναι αδύνατο να μετακινηθούν.

Η πολυπληθέστερη

Αν και χωράει 3.000 άτομα, οι κρατούμενοι ξεπερνούν σήμερα τους 10.000! Ο λόγος για τη φυλακή Kresty στην Αγία Πετρούπολη όπου και επικρατεί ο απόλυτος συνωστισμός. Το μπάνιο επιτρέπεται μια μόλις φορά την εβδομάδα και για μόνο 15 λεπτά, ενώ σε κάθε κρατούμενο αναλογούν 4 τ.μ. χώρου!

Η πολυτελέστερη





Η φυλακή Leoben Justice Centre στην Αυστρία θεωρείται και μάλλον όχι άδικα η πολυτελέστερη φυλακή στον κόσμο. Κατασκευασμένη από γυαλί και ατσάλι, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Joseph Hohensinn. Διαθέτει πλήθος ανέσεων για τους τροφίμους, θυμίζοντας περισσότερο ξενοδοχείο…

Η πιο περίεργη


Οι κρατούμενοι της φυλακής San Pedro στη Βολιβία είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν… ενοίκιο για τα σπίτια που μένουν! Ο χώρος θυμίζει περισσότερο πόλη καθώς οι τρόφιμοι έχουν κανονικές δουλείες ενώ ορισμένοι διαμένουν με την οικογένειά τους!
Πηγή : Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: