Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Αράχνες «κατέλαβαν» τεράστιες εκτάσεις στην Αυστραλία


Σε δέντρα και φυτά βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες αράχνες στην προσπάθεια να γλυτώσουν από τις πλημμύρες που πλήττουν την Αυστραλία.



Οι αράχνες υφαίνουν με τον ιστό τους τεράστιες εκτάσεις καλύπτοντας τα φυτά και «κουκουλώνοντας» ακόμα και δέντρα.

Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην πόλη Wagga Wagga στη Νότια Νέα Ουαλία, όπου περίπου 8.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών και της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης των υδάτων.

Όπως τόνισε ο διευθυντής συλλογών εντομολογίας του Μουσείου της Αυστραλίας, Graham Milledge, πρόκειται για τυπική συμπεριφορά αραχνών που προσπαθούν να σωθούν από τις πλημμύρες.

«Συχνά το κάνουν αυτό για να επεκταθούν σε μια νέα περιοχή, όμως στην προκειμένη περίπτωση απλά προσπαθούν να γλυτώσουν από το νερό», εξήγησε ο κ. Milledge.

Αντίστοιχες εικόνες είχαν καταγραφεί και το 2010 στο Πακιστάν μετά από εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για τυπική συμπεριφορά των αραχνών όταν ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων.

Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2010 τουλάχιστον το ένα πέμπτο της έκτασης του Πακιστάν πλημμύρισε, με αποτέλεσμα εκατομμύρια αράχνες να αναζητήσουν καταφύγιο σε δέντρα, «κουκουλώνοντάς» τα με τον ιστό τους.

Το γεγονός συνέβαλε στον περιορισμό της εξάπλωσης της ελονοσίας, καθώς οι πυκνοί ιστοί λειτούργησαν ως παγίδες για τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό.













Δεν υπάρχουν σχόλια: