Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πώς είναι αλήθεια η ζωή ενός αστροναύτη;



Πώς θα μπορούσε αλήθεια να είναι η ζωή ενός αστροναύτη; Σίγουρα πολύ διαφορετική από τη δική μας. Τι προετοιμασία χρειάζεται και πόσος χρόνος απαιτείται προκειμένου να είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο διάστημα; Πόσο χρόνο θα χρειαστεί να παραμείνει εκεί και πώς είναι η καθημερινότητά του;


Πράγματα που σε εμάς μοιάζουν πολύ εύκολα, όπως είναι το φαγητό, ή και άλλα ακόμη πιο δεδομένα, όπως το ότι στη Γη υπάρχει η βαρύτητα και βαδίζουμε πάνω στο έδαφος και καθόμαστε στην τουαλέτα… όλα ανατρέπονται μόλις κάποιος απομακρυνθεί από τον πλανήτη μας.



830 ημέρες στο διάστημα!

Για τη ζωή του στο διάστημα μιλά ο Ρώσος κοσμοναύτης Sergei Krikalyov ο οποίος μάλιστα κατέχει ανάμεσα στους αστροναύτες της Γης το ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα: 803 ημέρες! Συνολικά συμμετείχε μέχρι τις 11/10/2005 σε έξι διαστημικές πτήσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια γεγονότα – σταθμούς στην καριέρα του:

• του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης
• του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πτήση στην οποία συμμετείχε απ’ τις 19/5/1991 ως τις 25/3/1992
• συμμετείχε ως μέλος στο πλήρωμα του πρώτου διαστημικού σταθμού
• ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε το 1998 με αποστολή σύντομης χρονικής διάρκειας το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
• από τον Οκτώβριο του 2000 συμμετείχε σε συνεχείς πτήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
• έκανε συνολικά οκτώ εξόδους στο ανοιχτό διάστημα
• σήμερα είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας πυραύλων και διαστήματος ενέργειας για πτήσεις με πιλότο, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα πτήσης στην ομάδα αστροναυτών


Η εκπαίδευση για μια πτήση στο διάστημα

Ο Sergei Krikalyov μετά από 803 συνολικά ημέρες παραμονής στο διάστημα, ακόμη συγκινείται όταν σκέφτεται την πρώτη απογείωσή του με το διαστημόπλοιο: «Τα συναισθήματα είναι πολλά. Το πρώτο που ένιωσα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η έλλειψη βαρύτητας. Επίσης, κάτι άλλο που καταλαβαίνουμε την πρώτη φορά που πάμε είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια προετοιμασίας δεν πέρασαν άδικα, και τότε συνειδητοποιούμε πόσο χρήσιμα μας είναι και ότι μπορούμε πλέον να τα κάνουμε πραγματικότητα στην καριέρα μας.»

Βέβαια το να καταφέρει κανείς να συμμετέχει σε μία διαστημική πτήση δεν είναι καθόλου εύκολο. Απαιτεί πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις που θα πρέπει ήδη να έχει αποκομίσει – συγκεκριμένα ο Sergei Krikalyov το 1981 αποφοίτησε από το Μηχανολογικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ με ειδικότητα μηχανολόγου - να λάβει μέρος σε μία σκληρή και χρονοβόρα προετοιμασία που απαιτεί τεράστια επιμονή. Η προετοιμασία διαρκεί χρόνια και όπως αναφέρει ο ίδιος είναι χωρισμένη στα ακόλουθα στάδια:

«Το πρώτο στάδιο προετοιμασίας εφόσον επιλεχτεί ο αστροναύτης λέγεται προετοιμασία βάσης. Εμείς το λέμε γενική προετοιμασία διαστήματος. Είναι περίπου δύο χρόνια. Για να επιλεγείς, θα πρέπει να έχεις ήδη ανώτατη μόρφωση, δηλαδή η εκπαίδευση είναι επιπλέον στην ήδη μόρφωση που υπάρχει και στην προετοιμασία που έχει γίνει προηγουμένως.

Το επόμενο στάδιο είναι πλέον η προετοιμασία σε γκρουπ και μπορεί να πάει από ένα έως πέντε έτη. Και το τρίτο στάδιο είναι η προετοιμασία για την πτήση σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει επιλεχτεί για την πτήση. Όταν πήγαμε στον Μιρ ήταν περίπου ένας χρόνος η προετοιμασία, ενώ για το διεθνή διαστημικό σταθμό επειδή χρειάζεται να μαθαίνουμε και το αμερικάνικο τμήμα και το ρώσικο, τότε η προετοιμασία γίνεται για ενάμισι χρόνο περίπου. Δηλαδή συνολικά περνάμε από 4-5 μέχρι 10 χρόνια προετοιμασίας για να λάβουμε μέρος σε αποστολή στο διάστημα.»



Πειράματα… στο διάστημα

Οι κοσμοναύτες, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν σταματούν να εργάζονται καθόλου. Και μεταξύ όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει, συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή ποικίλων πειραμάτων, τα οποία συνοπτικά παραθέτει στη συνέχεια:

1. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προσπαθούμε να καταλάβουμε εδώ το πώς λειτουργούν τα μάτια του ανθρώπου, η όρασή του δηλαδή, σε συνδυασμό με τον εγκέφαλο και τον προσανατολισμό.

2. Καλλιεργούμε φυτά σε ειδικές εγκαταστάσεις με βλάστηση, έτσι ώστε σε άλλες αποστολές αργότερα αυτό το πείραμα, να μας επιτρέψει να έχουμε έναν ολόκληρο κήπο τον οποίο θα μπορούμε να καλλιεργούμε.

3. Φτιάχνουμε κρυστάλλους στο διάστημα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πολύ μικρότερων υπολογιστών από αυτούς που έχουμε σήμερα.

4. Καλλιεργούμε πρωτεΐνη που θα μπορούσε ίσως μελλοντικά να συμβάλλει στη δημιουργία φαρμάκων για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών., κ.ά.

Επιστροφή στη Γη

Και όταν πια έρθει η στιγμή της προσγείωσης στη Γη, οι αστροναύτες θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά μία σειρά από διαδικασίες: «Στην αρχή για να κατέβει απ΄ την τροχιά του το διαστημόπλοιο έχει ειδικό εξοπλισμό για να κινηθεί προς τα κάτω. Έπειτα μόλις μπει στην ατμόσφαιρα, αρχίζει και ελαττώνεται η ταχύτητά του. Όταν τελικά η ταχύτητα μειωθεί αρκετά περίπου στα 10 χλμ. έχουμε "αλεξίπτωτο". Το διαστημόπλοιο κατεβαίνει σταδιακά μέχρι τα 2 – 3 μέτρα περίπου απόσταση, όπου παίρνουνε μπρος πάλι οι μηχανές οι οποίες καθυστερούν την πτώση του.»

Συνάντησε ποτέ ο Κοσμοναύτης εξωγήινους;

Αλήθεια, πιστεύει ο Ρώσος κοσμοναύτης στην ύπαρξη εξωγήινων; Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ορισμένοι συνάδελφοί του, αστροναύτες της NASA, έχουν πει ότι συνάντησαν Α.Τ.Ι.Α. (Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) στο διάστημα. Ο ίδιος υποστηρίζει «Μπορώ να πω μόνο την προσωπική μου άποψη. Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη τεκμηριωμένη για αυτό. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουνε, αλλά δεν τους έχει δει κανένας. Όπως είπα ήδη, χρειάστηκε να περάσω πολλές μέρες και πολλούς μήνες στο διάστημα, γι’ αυτό θα χαιρόμασταν να έχουμε οποιουσδήποτε επισκέπτες έστω και αν ήτανε πράσινοι ή διαφορετικού σχήματος».


Πηγή : pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: