Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Γιατί αλλάζει η διάθεσή μας το καλοκαίρι;


Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κάθε εποχή έχει την ανάλογη φυσική και ψυχολογική επίδραση στη ζωή μας. Είναι αλήθεια πως οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τέτοιοι ώστε οι καθημερινές υποχρεώσεις αυξάνονται και συχνά νιώθουμε πως δεν υπάρχει χρόνος να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε κάτι ώστε να νιώσουμε καλύτερα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι που έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμη και στάσεων ζωής.

Με κίνητρο την έκθεσή μας στην παραλία επιδιώκουμε αλλαγές στην εμφάνισή μας, προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή μας και βλέποντας πιο αισιόδοξα το μέλλον.


Το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ξένοιαστοι και έτσι αυξάνονται ο ερωτισμός και η σεξουαλική τους διάθεση. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατ' επέκταση στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη.

Ντυνόμαστε με ελαφρότερα και πιο προκλητικά ρούχα που διαγράφουν το σώμα, κυκλοφορούμε με τα μαγιό στην παραλία επιδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τα κορμιά μας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν περισσότερα οπτικά ερεθίσματα που αυξάνουν την πρόκληση και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Αναζητούμε την ένταση και την ευχαρίστηση, γεννάτε η διάθεση του φλερτ και της ηδονής γι' αυτό είναι και η εποχή όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας αλλά και εφήμερων σχέσεων ( ιδιαίτερα την περίοδο των διακοπών ).

Σ' αυτές τις περιπτώσεις τα φλερτ έρχονται να μας κολακεύσουν και να επιβεβαιώσουν το ναρκισσισμό μας. Οι αδέσμευτοι συχνά νιώθουν πως βρήκαν ένα ταίρι στις διακοπές, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει αποδειχτεί πως οι «σχέσεις των διακοπών» δεν έχουν διάρκεια.

Πολλές φορές βέβαια η ανανέωση έρχεται μέσα στην ήδη υπάρχουσα σχέση , ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι προβληματικές καταστάσεις και εκείνες που έχουν παγιδευτεί στη ρουτίνα θα δοκιμαστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθούν.

Συνηθίζεται στις διακοπές να λειτουργούμε με λιγότερες αναστολές, τα «πρέπει» συχνά παραμερίζονται γιατί προσπαθούμε να ξεφύγουμε για λίγο από τις υποχρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές ανεξέλεγκτες, ανώριμες και επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδήγηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, σεξ χωρίς προφύλαξη κά.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλοκαίρι είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας που μας δίνει την ευκαιρία ώστε να ξεκουραστούμε, να δώσουμε περισσότερο χρόνο και χώρο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και στον εαυτό μας, να διασκεδάσουμε, να ανανεωθούμε, να συσσωρεύσουμε ενέργεια, να καθορίσουμε καινούργιους στόχους, να δούμε πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σ' αυτές.





Πηγή: healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: