Τρίτη 3 Απριλίου 2012

6 πραγματικά περίεργες ασθένειες


Αν κάποιος σου έλεγε πως δε θυμάται τίποτα από την κολασμένη νύχτα πάθους που περάσατε μαζί ή πως βρωμάει επειδή πάσχει από ψαρίλα θα τον πίστευες ή θα νόμιζες πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα; Κι όμως τα παραπάνω όπως και άλλα περίεργα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα περίεργων αλλά υπαρκτών συνδρόμων και ασθενειών.


Σεξυπνία

Αν σου έλεγαν πως κάποιος μπορεί να κάνει σεξ στον ύπνο του δίχως να το καταλαβαίνει θα το πίστευες; Κι όμως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν πάσχει από σεξυπνία.

Πρόκειται για μια μορφή υπνοβασίας που έχει αναγνωριστεί επίσημα ως διαταραχή ύπνου από το 2003 και κατατάσσεται στις παραυπνίες. Στην κατάσταση αυτή κάποιος μιλά κανονικά και ανταποκρίνεται σαν να ήταν ξύπνιος, κάνοντας σεξ δίχως στην ουσία να το καταλαβαίνει. Μάλιστα, την επόμενη δε θυμάται τίποτα απολύτως!

Βέβαια, τα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από σεξυπνία είναι εξαιρετικά μικρά οπότε αν κάποιος μετά από μια βραδιά πάθους, την επόμενη σου κάνει τον κινέζο μην τον δικαιολογήσεις θεωρόντας πως είναι άρρωστος, εκτός κι αν στο αποδείξει!


Ψαρίλα ή σύνδρομο οσμής ψαριού

Μέχρι ένα βαθμό η κακοσμία του δέρματος κατά περιόδους είναι φυσιολογική και ανεκτή.

Σε ακραίες όμως περιπτώσεις, η έντονη δυσοσμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός περίεργου συνδρόμου, της ψαρίλας. Πρόκειται για μια σπάνια γενετική ανωμαλία που δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία αλλά συνδέεται με την έντονη κακοσμία του ιδρώτα, των ούρων και της αναπνοής αντίστοιχη με αυτή του χαλασμένου ψαριού.

Σύνδρομο της ξενικής προφοράς

Πως θα σου φαινόταν αν κάποιος σου έλεγε πως ξυπνώντας ένα πρωινό, διαπίστωσε ότι η προφορά του μοιάζει πλέον με εκείνη των Κινέζων ή και των Ρώσων; Και όμως το φαινόμενο είναι υπαρκτό και φέρει την ονομασία «σύνδρομο της ξενικής προφοράς». Πρόκειται για μια διαταραχή του λόγου που εμφανίζεται συνήθως μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό ή κάποιο εγκεφαλικό και είναι αποτέλεσμα ζημιάς που προκλήθηκε στον εγκέφαλο. Οι αλλαγές στην ομιλία, την προφορά και τον τονισμό είναι τόσο έντονες σε σημείο που το άτομο μιλά με «ξένη» προφορά. Μάλιστα, όπως έχει αποδειχτεί οι ασθενείς που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο, αποκτούν κι έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών…

Βέβαια, το σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο καθώς έχουν καταγραφεί μοναχά 60 περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο από το 1941.

Το σύνδρομο του Γκουρμέ

Είναι μια σπάνια πάθηση που συχνά εμφανίζεται σε άτομα που υφίστανται βλάβη στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Μετά τον τραυματισμό τα άτομα αναπτύσουν ιδιαίτερη σχέση με το γκουρμέ φαγητό καθώς αποκτούν εμμονή με ντελικατέσεν τροφές που προηγουμένως πιθανότατα να μην τους άρεσαν. παράξενο αυτό σύνδρομο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην δεκαετία του '90 ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι πάσχουν από αυτό… τρώνε καλά!

Το σύνδρομο του ελεύθερου χρόνου ή Νόσος των διακοπών

Σου τυχαίνει συχνά να αρρωσταίνεις σε κάθε σου ρεπό ή περίοδο άδειας; Αν ναι ίσως αυτό να οφείλεται στη «νόσο των διακοπών», ένα σύνδρομο που επινοήθηκε το 2001 από τον Δρ Αντ Βίγκερχορτς, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ της Ολλανδίας.

Αυτό που συμβαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πως σε κατάσταση πίεσης, η άμυνα του οργανισμού μας δουλεύει αρκετά καλά, υποβοηθούμενη από την αδρεναλίνη, ενώ όταν χαλαρώσουμε τα επίπεδά της πέφτουν, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και αντιλαμβανόμαστε τον πόνο.

Το σύνδρομο του πτώματος που περπατάει

Πρόκειται για το σύνδρομο Cotard, όπως είναι γνωστό με την επιστημονική του ονομασία, μια σπάνια πάθηση κατά την οποία οι ασθενείς πιστεύουν πως είτε έχουν αποδημήσει εις κύριον, είτε ότι τους λείπουν μέρη και όργανα του σώματός τους.

Το σύνδρομο συνήθως παρατηρείται σε άτομα που έχουν σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, αλλά και σε ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες, όγκους ή τραύματα, που έχουν επίσης αναφερθεί με σύνδρομο Cotard.


Δεν υπάρχουν σχόλια: