Ο «γεωμύκητας ο καταστροφικός», ένας μύκητας που κάνει τις νυχτερίδες κυριολεκτικά να μουχλιάζουν πριν τελικά τις σκοτώσει, έφτασε στις ΗΠΑ και τον Καναδά από την Ευρώπη, επιβεβαιώνουν τα τελευταία πειράματα.
Ο μύκητας Geomyces destructans προκαλεί το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής μύτης» από το οποίο έχουν πεθάνει περίπου 6,7 εκατομμύρια νυχτερίδες στη Βόρειο Αμερική. Τα ιπτάμενα τρωκτικά εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό λευκό χνούδι στη μύτη και τα φτερά, ξυπνούν ζαλισμένες από τη χειμέρια νάρκη, καταναλώνουν τα αποθέματα λίπους και τελικά πεθαίνουν από εξάντληση.
Από την έναρξη της σαρωτικής επιδημίας το 2006, ο μύκητας έχει εντοπιστεί στις σπηλιές όπου φωλιάζουν οι νυχτερίδες σε τέσσερις επαρχίες του Καναδά και σε 19 αμερικανικές πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά δυτικά του ποταμού Μισισίπι, μολύνοντας ιπτάμενα τρωκτικά στο Μιζούρι.
Αρκετοί επιστήμονες υποψιάζοντας ότι ο μύκητας έφτασε από την Ευρώπη, δεδομένου ότι έχει εντοπιστεί και σε ευρωπαϊκές νυχτερίδες, οι οποίες όμως παρέμεναν εντελώς υγιείς.
Για να λύσουν το γρίφο, Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές συνέλεξαν αρχικά 54 υγιείς καφέ νυχτερίδες από μια σπηλιά στη Μανιτόμπα, τις οποίες μοίρασαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη μολύνθηκε εσκεμμένα με σπόρια του μύκητα από την Αμερική, η δεύτερη με σπόρια του ίδιου μύκητα που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη, ενώ η τρίτη ομάδα δεν μολύνθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμικές κάμερες για να παρακολουθήσουν τα πειραματόζωα για διάστημα αρκετών μηνών.
Και οι δύο μολυσμένες ομάδες εμφάνισαν τελικά το σύνδρομο της λευκής μύτης με συμπτώματα παρόμοιας έντασης.
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στις δύο μολυσμένες ομάδες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο μύκητας πιθανότατα έχει ευρωπαϊκή προέλευση: Αν ο μύκητας ήταν ενδημικός στην Αμερική, και είχε παρουσιάσει κάποια μετάλλαξη που τον κάνει πιο παθογόνο, οι νυχτερίδες που είχαν μολυνθεί με τον ευρωπαϊκό μύκητα θα είχαν εμφανίσει ηπιότερα ή και καθόλου συμπτώματα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο γιατί στην Ευρώπη οι νυχτερίδες δεν νοσούν. Η [πιθανότερη εξήγηση είναι ότι έχουν εξελιχθεί ώστε να μην προσβάλλονται από την ασθένεια, ή έχουν μάθει να αποφεύγουν τις μολυσμένες σπηλιές.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα επαναλαμβάνοντας το πείραμα με νυχτερίδες από την Ευρώπη.
Στο μεταξύ, λίγα μπορούν να γίνουν για την προστασία των νυχτερίδων της Βορείου Αμερικής, οι οποίες επιτελούν μια βασική οικολογική λειτουργία τρώγοντας τα έντομα.
Θεραπεία για τη φονική μυκητίαση δεν υπάρχει, και θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να εμποδίσει κανείς τις μετακινήσεις των ιπτάμενων ερπετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου