Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δημιούργησαν το αδιάβροχο χαρτί


Επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει πέσει νερό πάνω σε κάποιο ανοικτό βιβλίο, προκαλώντας μικρότερη ή μεγαλύτερη ζημιά στις σελίδες του, μια νέα εφεύρεση που έκαναν στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (IIT) πρόκειται να λύσει το εν λόγω πρόβλημα.


Οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα τεχνολογία, η οποία καθιστά το χαρτί αδιαπέραστο από υγρά, ικανό να καταπολεμά τα βακτήρια να αυτοκαθαρίζεται, ενώ το χαρτί αποκτά κι άλλες ιδιότητες, όπως μαγνητισμό και φθορισμό.

Το κλειδί της νέας τεχνολογίας βρίσκεται σε μοριακό επίπεδο και συγκεκριμένα στα νανοσωματίδια, μιας κι οι ερευνητές επινόησαν τον τρόπο να συνδυάσουν υγροποιημένα μόρια κυτταρίνης από ξύλο ή άλλο φυτικό υλικό από νανοσωματίδια και να προσδώσουν τις εξτρά ιδιότητες στο χαρτί.

Ανάλογα το τι ναναοσωματίδια χρησιμοποιούνται, το χαρτί αποκτά κάποιες από τις ιδιότητες που αναφέραμε παραπάνω.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Roberto Cingolani δήλωσε ότι η αδιάβροχη φύση του χαρτιού θα μπορεί να χρησιμεύεσει για την προστασία σημαντικών πληροφοριών, ενώ την αντιβακτηριακή του ιδιότητα θα μπορούν να την εκμεταλλευτούν στο μέγιστο βαθμό στους τομείς της υγείας και του φαγητού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: