Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Βλαστοκύτταρα χαρίζουν μαλλιά σε φαλακρά!


Στην Ιστορία ως φαινόμενο φιλοδοξούν Ιάπωνες ερευνητές να αφήσουν τη φαλάκρα, αλλά και τα γκρίζα μαλλιά, καθώς κατάφεραν να αναταράξουν θυλάκια τριχών σε ποντίκι με τη χρήση ενήλικων βλαστοκυττάρων και των θυλακίων τους. Πιστεύουν δε πως δεν θα αργήσει η μέρα που μαλλιά και μούσι θα μένουν για πάντα στη θέση τους, ακόμα κι αν κάποια στιγμή υπάρχει τριχόπτωση.


Πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο σε μελλοντικές θεραπείες αναπαραγωγής όχι μόνο τρίχας, αλλά ακόμα και οργάνων.
Η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Τακάσι Τσούτζι στο Tokyo University of Science αναπαρήγαγε θυλάκια τριχών τα οποία με τη σειρά τους παρήγαγαν τρίχωμα μόλις μεταμοσχεύθηκαν στο άτριχο δέρμα ποντικού.


Ο συνήθης κύκλος του τρίπτυχου «ανάπτυξη-γήρανση-πτώση» επιβεβαιώθηκε από τα πειράματα των ειδικών. «Το διαγονιδιακό θυλάκιο των τριχών αναπτύσσει τις ορθές δομές και σχηματίζει τις κατάλληλες συνδέσεις με τους γειτονικούς ιστούς, όπως η επιδερμίδα ή οι ορθωτήρες μύες των τριχών και οι νευρικές ίνες» διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Οπως ανακοίνωσαν, σε τρία με πέντε χρόνια θα αποτελεί πιθανότατα απλή διαδικασία ο ιστός από το κεφάλι φαλακρών αντρών, με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, να αποκτά ξανά τρίχωμα που θα μεγαλώνει φυσιολογικά, ενώ αν το θέλει ο ενδιαφερόμενος, θα μπορεί να μην γκριζάρει.

Ο καθηγητής Τσούτζι και οι βοηθοί του έχουν στο παρελθόν πραγματοποιήσει κι άλλες πρωτοποριακές έρευνες. Πέρυσι κατάφεραν να αναπτύξουν δόντι από κύτταρα που είχαν εμφυτεύσει μέσα στο νεφρό ποντικού. Κατόπιν το μεταμόσχευσαν μέσα στο ούλο ενός άλλου ποντικού, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό μπορούσε να προσαρμοστεί στο στοματικό περιβάλλον και να συνδεθεί με νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, σαν να ήταν ένα φυσικό δόντι.

«Οι μελέτες μας αποδεικνύουν τη δυναμική όχι μόνο για τις θεραπείες αναπαραγωγής μαλλιών, αλλά επίσης για την αναπαραγωγή οργάνων σε σχέση με την πιθανότητα αντικατάστασης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας καθηγητής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: