Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Υπηρεσία της Google κατέστρεψε την ζωή ενός αθώου!


Το Google Instant, το νέο χαρακτηριστικό της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης, έχει σκοπό να διευκολύνει τη ζωή μας με το να συμπληρώνει αυτόματα το πεδίο αναζήτησης βασιζόμενο μεταξύ άλλων και σε αναζητήσεις άλλων χρηστών. Η λειτουργία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αστεία καθώς πολλές φορές οι αναζητήσεις των υπολοίπων χρηστών είναι τουλάχιστον περίεργες. Απ´ ότι φαίνεται, όμως, το Google Instant δεν ήταν καθόλου αστείο για έναν άνδρα στην Ιαπωνία του οποίου το όνομα συνδέθηκε με εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ!


Το όνομα του εν λόγω άνδρα εμφάνιζε πιθανές προτάσεις στο Google Instant σχετικά με εγκλήματα που ο ίδιος δεν είχε διαπράξει ποτέ! Επιλέγοντας οποιαδήποτε πιθανή αναζήτηση τα αποτελέσματα ήταν χιλιάδες. Ο άνδρας, του οποίου το όνομα για ευνόητους λόγους δεν έχει αποκαλυφθεί, απευθύνθηκε πρώτα στη Google, η οποία και τον αγνόησε. Τελικά, δικαιώθηκε όταν κατέφυγε σε δικαστήριο της χώρας ζητώντας ένταλμα για να αφαιρεθούν οι όροι από τις αναζητήσεις.


Ο άνδρας έφτασε σε αυτό το σημείο καθώς απολύθηκε από τη δουλειά του και του ήταν αδύνατο μετά να βρει κάποια άλλη αφού οι εργοδότες του έκαναν έλεγχο του ονόματός του στο Google και έβρισκαν τα περίεργα αποτελέσματα!

Εν τέλει το δικαστήριο στο Τόκυο ενέκρινε το ένταλμα και διέταξε τη Google να απενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό αυτόματης συμπλήρωσης. Η Google αρνήθηκε να συμμορφωθεί δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγχεται από την ιαπωνική νομοθεσία και ότι η υπόθεση δεν δικαιολογεί την απενεργοποίηση του Google Instant. Η υπόθεση συνεχίζεται στα δικαστήρια.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το Google Instant βρίσκεται εν μέσω αγωγών. Στην Γαλλία για παράδειγμα οι λέξεις «βιαστής» και «σατανιστής» αφαιρέθηκαν από τις αναζητήσεις σχετικά με το όνομα ενός άντρα. Σε εκείνη την περίπτωση, όμως, ο άντρας είχε όντως καταδικαστεί για ασέλγεια εις βάρος ενός ανήλικου.

Η Google, βέβαια, δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσφέρει αυτόματη συμπλήρωση αποτελεσμάτων αφού την ίδια πολιτική ακολουθούν Yahoo!, Microsoft και το ανερχόμενο DuckDuckGo.


Πηγή : zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: