Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αερόσακος για ποδηλάτες


Δύο Σουηδοί φοιτητές σχεδίασαν έναν επαναστατικό αερόσακο για ποδηλάτες, ο οποίος μένει απαρατήρητος όταν φοριέται και φουσκώνει αμέσως σε περίπτωση ατυχήματος. Ουσιαστικά αποτελεί τόσο ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ μόδας, όσο και ένα άκρως αξιόπιστο εξοπλισμό προστασίας – παρέχοντας μάλιστα μεγαλύτερη προστασία από ό,τι ένα τυπικό κράνος.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ανθεκτικό περιλαίμιο, το οποίο ενεργοποιείται σε ανώμαλη κίνηση και φουσκώνει ένας αερόσακος σε μορφή κουκούλας, ο οποίος προστατεύει από τη πρόσκρουση το κεφάλι του αναβάτη. Απορροφά πλήρως τους κραδασμούς και η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 0.1 δευτερόλεπτο.

Οι Anna Haupt και Terese Alstin, οι σχεδιάστριες του κράνους «Hovding», ισχυρίζονται ότι προσέγγισαν τη βιομηχανία του εξοπλισμού ασφαλείας από μια εντελώς νέα οπτική γωνία. Σχεδίασαν ένα καινοτομικό κράνος, το οποίο όχι μόνο παρέχει τη πλήρη προστασία του αναβάτη, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα εντυπωσιακό αξεσουάρ.

Το περιλαίμιο αποτελείται από ειδικούς αισθητήρες – επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια – οι οποίοι σε περίπτωση ατυχήματος ενεργοποιούν τον αερόσακο. Μια μικρή φιάλη κρύου αερίου φουσκώνει τον αερόσακο σε κλάσματα δευτερολέπτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: