Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Κόψτε τον βήχα στον καρκίνο!


Βάρος στην ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα δίνει με νέα καμπάνια η βρετανική κυβέρνηση, καθώς όσο νωρίτερα ανιχνευθεί η νόσος τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Η διαφημιστική καμπάνια επικεντρώνεται στο πιο συχνό σύμπτωμα, τον επίμονο βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη διάγνωση και να σώσει χιλιάδες ζωές.



Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, μόνο ένας στους δέκα πολίτες γνωρίζει ότι ο βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα.

«Οι περισσότεροι περιμένουν να δουν αίμα για να ανησυχήσουν και να έρθουν για εξέταση. Το βασικό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο επίμονος βήχας, του οποίου τα χαρακτηριστικά αλλάζουν, όπως για παράδειγμα μειώνονται τα φλέγματα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Γουργουλιάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 35% των θανάτων λόγω καρκίνου στους άνδρες και για το 25% στις γυναίκες. Επίσης, εκτιμάται ότι ενοχοποιείται για περισσότερους θανάτους από όσους όλοι μαζί οι άλλοι (καρκίνοι παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη κ.λπ.).
Στη διαφήμιση που ξεκινά να προβάλλεται από αύριο πρωταγωνιστούν διάσημοι Βρετανοί, όπως ο ηθοποιός Ρίκι Τζέρβεϊς, η τραγουδίστρια και τηλεπαρουσιάστρια Τζένι Φροστ, η σταρ του ριάλιτι «Είμαι σελέμπριτι» Στέφανι Πάουερς και η συγγραφέας Κασσάνδρα Ζαρντί. Ολοι όσοι συμμετέχουν έχουν κάποιο συγγενή ή γνωστό που έχει προσβληθεί ή πάσχουν οι ίδιοι από τη νόσο.

Με την καμπάνια αυτή η βρετανική κυβέρνηση αποσκοπεί να σώζει 1.300 ζωές κάθε χρόνο. «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο μεγαλύτερος φονιάς στη χώρα μας, δυστυχώς όμως οι άνθρωποι δεν έχουν γνώση των συμπτωμάτων και έτσι δεν μπορούν να προφυλαχθούν», λέει ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Πολ Μπέρστοου. Τα μηνύματα της καμπάνιας είναι απλά και κατανοητά: «Οσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να ζήσεις», «Αν έχεις επίμονο βήχα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείς γιατρό».
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα από τις πιο πρόσφατες έρευνες, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει έως και το 80% από αυτούς που εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, ενώ από αυτούς που τον ανακαλύπτουν σε προχωρημένο στάδιο επιβιώνει μόνο το 7%.
«Ο πατέρας μου διαγνώστηκε στα 65 του με καρκίνο του πνεύμονα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη συνταξιοδότησή του. Εφυγε από τη ζωή σε έναν χρόνο. Η μητέρα μου, η οποία κάπνιζε από μικρή ηλικία, πέθανε και αυτή μερικά χρόνια αργότερα από την ίδια νόσο, στα 64 χρόνια της», λέει ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: