Κινούνται με ελικόπτερα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, εισβάλλουν σε σπίτια και αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των παραβατών. Δεν είναι αστυνομικοί. Είναι τα στελέχη του σώματος δίωξης φορολογικών παραβάσεων της Βραζιλίας, που δρουν ως πράκτορες προκειμένου να εισπράττουν φόρους, γεγονός που καθιστά τη χώρα μια από τις οικονομικές υπερδυνάμεις του κόσμου.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εισοδήματος, που έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση για την αποτελεσματικότητά της, είναι γνωστή και ως «Λιοντάρι», χάρη στο επίσημο έμβλημά της αλλά και στις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί, όπως η τοποθέτηση δοσομετρητών στα βαρέλια μπίρας για να διασφαλίσει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια δηλώνουν όλα τους τα έσοδα και πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Μερικές από τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις των «Ράμπο» της δίωξης έφεραν ονόματα όπως «Δέλτα» και «Μαύρος Πάνθηρας», που παραπέμπουν σε ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ η υπηρεσία δεν διστάζει να επιστρατεύσει ακόμα και ελικόπτερα για να μετρήσει από αέρος τις βίλες των εκατομμυριούχων της χώρας και να σιγουρευτεί ότι τους έχουν επιβληθεί οι σωστοί φόροι.
Από τα δίχτυα τους δεν γλιτώνει κανείς, ούτε καν η ίδια η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία το 2009 βρέθηκε στο στόχαστρό τους, όταν ακόμη ήταν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαιτίας ενός «αθώου» -όπως η ίδια το χαρακτήρισε- λάθους στη φορολογική της δήλωση. Πολλοί ακόμα πολιτικοί και ποδοσφαιριστές έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν για τις παρασπονδίες τους.
Αν και οι Βραζιλιάνοι φορολογούμενοι παραπονιούνται για την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και τις μεθόδους της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, άλλες χώρες έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για την αποτελεσματικότητά της.
Ηδη αξιωματούχοι από την Κίνα, την Τανζανία και τη Χιλή έχουν επισκεφτεί τη Βραζιλία για να μελετήσουν τις πρακτικές της και να κατανοήσουν ποιες από αυτές την καθιστούν τόσο επιτυχημένη. Μήπως είναι ώρα να στείλουμε και από την Ελλάδα «παρατηρητές»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου