Ενώ τα κατοικίδια ζώα είναι οι πιο πιστοί φίλοι των ανθρώπων, η άμεση επαφή με αυτά αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα, μαζί με τη διατροφική αλυσίδα, στους οποίους οφείλεται η μεταβίβαση της ανοσίας στα αντιβιοτικά στον άνθρωπο.
Πιο συγκεκριμένα , στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες ποσότητες αντιβιοτικών χορηγούνται στα ζώα- παρά την αντίθετη επικρατούσα αντίληψη- όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και ως γενική πρόληψη ή ακόμα ως αυξητικό παράγοντα. Η ανοσία, ωστόσο, που δημιουργείται στα ζώα, «περνά» εύκολα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το ζήτημα απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία με ψήφισμα, ζήτησε αυστηρότερα μέτρα για την προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, αλλά και για τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της χορήγησης αντιβιοτικών.
Το διαρκώς διογκωμένο πρόβλημα της ανοσίας στη χρήση των αντιβιοτικών, που με τη σειρά του οδηγεί στη μη χρησιμότητα τους για την καταπολέμηση των ιών, εγκυμονεί τεκτονικές αλλαγές στην ιατρική έρευνα και πρόοδο του τελευταίου αιώνα, γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ ζήτησε με το ψήφισμά της, τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών και τη χρήση τους στα ζώα καθώς και την ενίσχυση της έρευνας για την απαλλαγή της κτηνοτροφίας από την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών μέσω της αξιοποίησης εναλλακτικών μεθόδων προστασίας των ζώων. Απαραίτητη κρίνεται και η αυστηρότερη παρακολούθηση της εξέλιξης της αντίστασης στα αντιβιοτικά τόσο στα ζώα παραγωγής όσο και στα κατοικίδια όπως επίσης και η καλύτερη κατάρτιση των κτηνιάτρων για τον μέγιστο δυνατό περιορισμό της χορήγησης αντιβιοτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου