Επιστήμονες από το «King’s College» του Λονδίνου, κατάφεραν να προσδιορίσουν οκτώ γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή μίας σημαντικής ορμόνη που συνδέεται με τη μακροζωία, αναφέρει η «Daily Telegraph».
Η ανακάλυψη έγινε από τον δρ. Guang Chzhay ο οποίος εξέτασε σε βάθος τη DHEAS ορμόνη και ανακάλυψε την καθοριστική της επιρροή στη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού. Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να χειραγωγήσουν το DNA των γονιδίων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, μπορούν να αποκαλύψουν το κλειδί για τη μακροζωία και να αποφύγουν ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η ορμόνη DHEAS είναι ευρέως διαδεδομένη στο ανθρώπινο σώμα και είναι υπεύθυνη για μερικές ζωτικής λειτουργίες. Η συγκέντρωσή της είναι μέγιστη όταν οι άνθρωποι είναι σε ηλικία μεταξύ 25 και 30 ετών και στη συνέχεια όλο και μειώνεται, σε μία παράλληλη πορεία με τη γήρανση του οργανισμού. Όταν φτάνει σε ηλικία 85 ετών, ο οργανισμός διατηρεί μόνο το 5% της αρχικής της διαθεσιμότητας.
Οι επιστήμονες έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ της μείωσης της DHEAS ορμόνης και του διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί εξέτασαν τα επίπεδα της DHEAS και περίπου 2,5 εκατομμύρια γενετικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε 14.846 ανθρώπους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και έτσι έχουν εντοπιστεί τα οκτώ γονίδια που ελέγχουν τη συγκέντρωση της DHEAS στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο δρ. Guang Chzhay ισχυρίζεται ότι η ομάδα του για πρώτη φορά βρήκε γενετική απόδειξη ότι τα επίπεδα DHEAS έχουν άμεση συσχέτιση με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και την διακοπή ή παράταση της ζωής.
«Ας ελπίσουμε ότι με τις πράξεις χειραγώγησης των γονιδίων ή με τη γονιδιακή θεραπεία θα επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης σε ανθρώπους. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσο αποτελεσματικές μπορούν να αποδειχθούν αυτές οι διαδικασίες», είπε.
Πηγη : Protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου