Η υπέρταση είναι μια πάθηση που αποκαλείται σιωπηλός δολοφόνος, γιατί συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Η 17η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και είναι μια ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε και να σκεφτούμε πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε την υγεία μας από την αρτηριακή υπέρταση.
Βέβαια, η επίσκεψη στο γιατρό μας είναι κάτι απαραίτητο, αλλά και η δική μας γνώση και πληροφόρηση μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για την υγεία μας.
Ατυχώς και στη χώρα μας, κατά κύριο λόγο μάλλον λόγω της δυτικοποίησης της διατροφής μας και της γενικότερης αλλαγής τρόπου ζωής, η εμφάνιση υπέρτασης αυξάνεται, όπως φαίνεται από διάφορες μελέτες.
Πιο κάτω, παρουσιάζονται στον πίνακα τα αποτελέσματα της μελέτης Αττικής.
Δεδομένου ότι το 38% των ανδρών και το 24% των γυναικών ήταν υπερτασικοί (ή είχαν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης) θα μπορούσε να γίνει η εκτίμηση ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια Ελληνες ενήλικες έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Αντίστροφη σχέση
Στη μελέτη Αττικής παρατηρήθηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ υπέρτασης και
* τήρησης της μεσογειακής διατροφής και
* παρουσίας φυσικής δραστηριότητας
Θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ υπέρτασης και συχνότητας εμφάνισης υπερχοληστερολαιμίας και διαβήτη. Από τη μελέτη ΕΠΙΚ, επίσης, φάνηκε αντίστροφη σχέση μεταξύ τήρησης της μεσογειακής διατροφής και επιπέδων συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Νέες συστάσεις
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, σε συνεργασία με πολλές άλλες επιστημονικές εταιρείες (όπως ESC, EASD, Wonca Europe, European heart network κ.ά.), δημοσίευσε τις νέες συστάσεις για πρόληψη καρδιοπαθειών, όπου αναφέρονται και οι συστάσεις για την πρόληψη εμφάνισης υπέρτασης. (European journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation, Sept 2007, Vol 14, Suppl: 2 «European Guidelines on CVD Prevention» (New Version 2007)
Οι συστάσεις αυτές είναι:
* Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος ευνοεί την υπέρταση. Απώλεια της τάξης των 5 κιλών μπορεί να μειώσει κατά 4,4 mmHg τη συστολική και κατά 3,6 mmHg τη διαστολική αλλά και να προλάβει την εμφάνιση της υπέρτασης σε υπέρβαρα άτομα.
* Μείωση του προσλαμβανόμενου αλατιού (Νατρίου)
Μείωση πρόσληψης αλατιού από 10,5 γραμμ. σε 4,7-5,8 γραμμ. την ημέρα επιφέρει μείωση κατά 4-6 mmHg σε υπερτασικούς ασθενείς.
Η συνιστώμενη επαρκής για τον οργανισμό ημερήσια πρόσληψη άλατος είναι 3,8 γραμ. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και έτσι μία ρεαλιστική σύσταση είναι 5,0 γραμ. αλάτι.
Πηγή : Enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου