Το Ιράν απαγόρευσε την προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων όπου εμφανίζονται ημίγυμνοι άνδρες ή σίριαλ με ερωτικά τρίγωνα, όπως για παράδειγμα αυτό της γνωστής σειράς με τίτλο "Ο απαγορευμένος καρπός" που επί χρόνια καθήλωσε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες τους Ιρανούς τηλεθεατές.
Η υπόθεση του σίριαλ ήταν αρκετά προκλητική για την ιρανική ισλαμική κοινωνία καθώς διαπραγματεύεται τον έρωτα και την απιστία ενός ηλικιωμένου άνδρα που αποφασίζει να παρατήσει τη γυναίκα του για τα μάτια μιας κατά πολύ νεότερης κοπέλας.
Η υπόθεση του σίριαλ ήταν αρκετά προκλητική για την ιρανική ισλαμική κοινωνία καθώς διαπραγματεύεται τον έρωτα και την απιστία ενός ηλικιωμένου άνδρα που αποφασίζει να παρατήσει τη γυναίκα του για τα μάτια μιας κατά πολύ νεότερης κοπέλας.
Βέβαια, δεν έχει γίνει σαφές ποιο ήταν το έναυσμα για την παραπάνω απαγόρευση, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Ιρανικής τηλεόρασης, που ελέγχεται εξ΄ολοκλήρου από το κράτος, εξυπηρετεί κυρίως θρησκευτικά και κυβερνητικά συμφέροντα. Ωστόσο, η ανακοίνωση είναι ρητή: "Σύμφωνα με νέα οδηγία, η μετάδοση προγραμμάτων με υπόθεση ερωτικά τρίγωνα απαγορεύεται".
"Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν δεκτές όταν πρόκειται για τηλεοπτικά προγράμματα που καταδικάζουν ρητά τέτοιες συμπεριφορές" προσθέτει η ανακοίνωση.
Εκτός όμως από τις εγχώριες παραγωγές, η απαγόρευση ισχύει και για τις εισαγόμενες, προτείνοντας τη λογοκρισία τους με κόψιμο των επίμαχων σκηνών ώστε να μην φαίνονται "περιττές" ερωτικές σκηνές, ενώ απαγορεύεται και η προβολή προγραμμάτων όπου εμφανίζονται μισόγυμνοι άνδρες.
Ήδη από το 1979, με την επαναφορά του ισλαμικού νόμου στο Ιράν, όλες οι τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και οι ταινίες έπρεπε να συμμορφωθούν με τις θρησκευτικές αξίες αποφεύγοντας να δείχνουν ερωτικές σκηνές ή να περιφρονούν τους Ισλαμικούς νόμους περί ντυσίματος των γυναικών.
Οι παραπάνω περιορισμοί ώθησαν πολλούς Ιρανούς να στραφούν σε παράνομα δορυφορικά κανάλια για την μη λογοκρινόμενη ψυχαγωγία τους αλλά και για να μπορούν να ενημερώνονται για τις διεθνείς ειδήσεις. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το 1990 απαγορέυτηκαν τα δορυφορικά πιάτα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η "διαφθορά του πληθυσμού από τη Δύση", με την εξάπλωση "ανήθικων" προγραμμάτων.
Η απαγόρευση, ωστόσο, είχε αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον μετριοπαθή Μοχάμεντ Χαταμί που προσπάθησε να αυξήσει τις κοινωνικές ελευθερίες, αφού εξελέγη το 1997. Από τη στιγμή όμως που ο συντηρητικός λαϊκός υποψήφιος Αχμανρινετζάντ ανέλαβε καθήκοντα, το 2005, η ιρανική αστυνομία ξεκίνησε την καταστολή των δορυφορικών κεραιών.
Οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες του Ιράν κατηγορούν συχνά τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, ότι επιδιώκουν να ανατρέψουν το καθεστώς μέσα από μια "ήπια" ή "βελούδινη" επανάσταση με τη βοήθεια των διανοουμένων, του ίντερνετ και των δορυφορικών καναλιών.
Μάλιστα, νωρίτερα, αυτό το χρόνο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το Ιράν, απαγόρευσε επίσης προγράμματα μαγειρικής "Δυτικής κουζίνας".
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα
Πηγή : E-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου