Τα οδοντικά προβλήματα, αποτελούν «μαρτύριο» για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως λίγοι γνωρίζουν τι είναι το καθένα από αυτά, πού οφείλεται και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σας... συστήνουμε την κα. Τερηδόνα!
Η οδοντική πλάκα είναι ένα στρώμα που αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από βακτήρια και δημιουργείται πάνω στα δόντια και κυρίως στα όρια των ούλων.
Η τερηδόνα είναι μία διαδικασία η οποία καταστρέφει τα δόντια. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην ύπαρξη των οξέων, τα οποία παράγονται με την αλληλεπίδραση των βακτηρίων της οδοντικής πλάκας και των σακχάρων των τροφών.
Οι φάσεις της τερηδόνας
• Σε πρώτη φάση αυτό που προκαλούν τα οξέα είναι η απώλεια των αλάτων και κυρίως των ιόντων ασβεστίου Ca++ από την αδαμαντίνη (το σκληρό περίβλημα των δοντιών). Η αδαμαντίνη, στα σημεία απώλειας, μετατρέπεται σε μια λευκή πορώδη κηλίδα.
• Στη δεύτερη φάση της τερηδόνας, ενώ συνεχίζεται η απώλεια των ιόντων ασβεστίου λόγω των παραγόντων που προαναφέραμε και που εξακολουθούν να υφίστανται, δημιουργείται μια τρύπα στην αδαμαντίνη και η βλάβη προχωρά στην οδοντίνη (το μαλακό κίτρινο στρώμα κάτω από το περίβλημα της αδαμαντίνης). Το δόντι γίνεται ευαίσθητο στο ξινό-γλυκό και στο ζεστό-κρύο.
• Στην τρίτη φάση η τερηδόνα προχωρά στον πολφό του δοντιού (περιβάλλεται από την οδοντίνη και περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία) και μολύνεται. Οι πόνοι γίνονται επίμονοι και έντονοι .
• Σε τελευταία φάση, μολύνεται όλη η έκταση του πολφού προσβάλλοντας το νεύρο και προκαλώντας φλεγμονές. Το νεύρο νεκρώνεται ενώ υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας αποστήματος.
Στο τελευταίο στάδιο, η εξαγωγή του δοντιού από τον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη. Η επέμβαση όμως του οδοντιάτρου μπορεί να γίνει σε προηγούμενα στάδια με εμφράξεις ή απονευρώσεις. Πάνω απ’ όλα όμως, με την σωστή στοματική υγιεινή αποκτάται ο έλεγχος της τερηδόνας.
Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την τερηδόνα είναι οι εξής:
1. Κακή στοματική υγιεινή
2. Τερηδόνες σε ενεργό φάση
3. Κατάχρηση φαρμάκων ή αλκοόλ
4. Έλλειψη τακτικής φροντίδας
5. Ορθοδοντική θεραπεία σε συνδυασμό με κακή στοματική υγιεινή
6. Μειωμένη ροή σάλιου που προκαλεί ξηροστομία
7. Κακή διατροφή
8. Υψηλά επίπεδα τερηδονογόνων μικροβίων στο στόμα
9. Βλάβες της αδαμαντίνης των δοντιών
10. Αποκαλυμμένες ριζικές επιφάνειες των δοντιών
Του Νικόλαου Μαϊδώνη, χειρουργού οδοντιάτρου και επιστημονικού συνεργάτη του iator.gr .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου