Μια αυτόματη κάμερα ταχύτητας μικρού και σχεδόν «αόρατου» προς τους οδηγούς μεγέθους κατασκεύασε η ρωσική εταιρεία Simicon.
Ο ηλεκτρονικός «Μεγάλος Αδελφός» των δρόμων, ονόματι Cordon, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την ταχύτητα έως και 32 οχημάτων που κινούνται σε τέσσερις λωρίδες ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, να μεταφραστεί σε περίπου 1000 κλήσεις ανά ώρα σε μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους.
Δρόμοι υπό 24ωρη επιτήρηση
Η προηγμένη συσκευή αποτελεί κάμερα και ραντάρ ταχύτητας, ικανή να ανιχνεύει αυτόματα τους παραβάτες και μάλιστα χωρίς την παρουσία αστυνομικού της Τροχαίας, καταργώντας έτσι τα υπάρχοντα «πιστόλια» ταχύτητας.
Με τη βοήθεια αλγορίθμων, η Cordon είναι σε θέση να αναγνωρίζει την ταχύτητα, τη θέση και την κατεύθυνση των διερχόμενων οχημάτων. Η τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδας που διαθέτει παραπέμπει λίγο στα συστήματα αναγνώρισης προσώπων και ουσιαστικά σκανάρει και καταγράφει κάθε γράμμα και αριθμό.
Τα αυτοκίνητα που δεν ξεπερνούν το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο, καταγράφονται στο έξυπνο σύστημα ως «ουδέτερα», σε αντίθεση με όσα το ξεπερνούν, στα στοιχεία των οποίων εκδίδεται κλήση. Στην περίπτωση παράβασης πάλι, μετά την αρχική επεξεργασία από το ειδικό λογισμικό που συνοδεύει την κάμερα, τα δεδομένα της παράβασης σε πραγματικό χρόνο αποστέλλονται για περαιτέρω επεξεργασία στην τροχαία.
«H κάμερα Cordon λειτουργεί αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση» εξηγεί ο Ίλια Μπάρσκι από την Simicon. «Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι πέρα από την εικόνα, καταγράφει και την ταχύτητα του οχήματος και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Δεν υπάρχει άλλο σύστημα το οποίο να καταγράφει την ταχύτητα με απόκλιση σχεδόν δύο χιλιομέτρων την ώρα» υπογραμμίζει.
Σύντομα διαθέσιμη
Ήδη η βορειοαμερικανική εταιρεία Peak Gain Systems Inc. έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την πανίσχυρη κάμερα ταχύτητας και μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να την διαθέσει στην αμερικανική αγορά μέσα στους πρώτους μήνες του 2012.
Στις ΗΠΑ, η εφαρμογή συστημάτων αυτόματης φωτογράφισης δεν επιτρέπεται σε όλες τις πολιτείες, καθώς αρκετές θέτουν το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου