Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σπάνιο στέλεχος του HIV διαδόθηκε σε χώρες της κεντρικής Αφρικής



Ένα πολύ σπάνιο στέλεχος του ιού HIV, του οποίου ελάχιστα κρούσματα είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο σε ασθενείς στο Καμερούν, φαίνεται ότι διαδόθηκε και σε άλλες χώρες της κεντρικής Αφρικής, σύμφωνα με Γάλλους γιατρούς.


Υπάρχουν δύο τύποι του ιού που προκαλεί το AIDS: ο HIV 1 που ευθύνεται για την πλειονότητα των μολύνσεων και ο HIV 2 που δεν συναντάται συχνά. Ο HIV 1 χωρίζεται σε τρεις ομάδες: την Μ που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία και την Ο και την Ν που είναι σπάνιες. Μια τέταρτη ομάδα, που ονομάστηκε Ρ εντοπίστηκε το 2009 από ομάδα γάλλων γιατρών σε ασθενή από το Καμερούν.

Μέχρι σήμερα, τα μοναδικά κρούσματα HIV της ομάδας N είχαν καταγραφεί σε ασθενείς που ζούσαν στο Καμερούν. Η ομάδα Ν εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1998 στη χώρα αυτή σε μια γυναίκα που είχε νοσήσει με AIDS. Στους περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό στο Καμερούν και έχουν εξεταστεί, μόνο 12 περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό της ομάδας Ν εντοπίστηκαν.

Ο καθηγητής Φρανσουά Σιμόν (νοσοκομείο Σεν-Λουί, Παρίσι) και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του Υιού του Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας στη Ρουέν αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet την περίπτωση ενός 57χρονου άντρα που ζει στη Γαλλία και διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό της ομάδας Ν.

Ο ασθενής που εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο Σεν Λουί τον Ιανουάριο προερχόταν από το Τόγκο.

Εξετάζοντας το ιστορικό της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πιθανότερο είναι να μολύνθηκε από τις σεξουαλικές επαφές που είχε στο Τόγκο, γεγονός που σημαίνει ότι «ο ιός της ομάδας Ν κυκλοφορεί και εκτός Καμερούν».

Για τους επιστήμονες η περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς είναι πολύ σημαντική εξαιτίας των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσιάζει και της μεγάλης πτώσης του δείκτη ανοσίας του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, αρχικά ένας συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει αποτελέσματα, αλλά απαιτείται μακρά ανοσιολογική και ιολογική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: