Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

Δεν κοιμάστε; Ιδού γιατί τρώτε περισσότερο!


Οσοι στερούνται ύπνο τρώνε περισσότερο. Ερευνα στη Mayo Clinic των ΗΠΑ έδειξε ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να συνδέεται με την πολυθερμιδική διατροφή.Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και χρόνια ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει το βάρος, τώρα όμως γνωρίζουν και την αιτία.

Στην έρευνά τους μελετήθηκε ο ύπνος δεκαεφτά ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-40 ετών, τους οποίους αρχικά έβαλαν να κοιμηθούν μία νύχτα στο εργαστήριο.

Την επομένη και για άλλες τρεις νύχτες τούς τοποθέτησαν έναν μηχανισμό σε μέγεθος ρολογιού, με τον οποίο κατέγραψαν τον ύπνο έκαστου και αργότερα τον αξιολόγησαν.

Στη συνέχεια μελετήθηκε ο ύπνος των εθελοντών, στους οποίους όμως τέθηκαν περιορισμοί διάρκειας του ύπνου.

«Οσοι εθελοντές στερούνταν ύπνο λάμβαναν κατά μέσο όρο ημερησίως 549 θερμίδες παραπάνω και είχαν πάρει περίπου μισό κιλό σε σχέση με όσους κοιμούνταν όσο ήθελαν» λέει ο Αντριου Κάλβιν, επικεφαλής της έρευνας, και προσθέτει:

«Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι η στέρηση ύπνου μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι υπάρχει κορεσμός τροφής. Φαίνεται όμως ότι η αλλαγή των επιπέδων της ορμόνης μπορεί να αποτελεί συνέπεια άλλης αιτίας, δηλαδή της μεγαλύτερης πρόσληψης θερμίδων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: