Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο «Αρμαγεδδών» στο εργαστήριο


Οι επιστήμονες αντιγράφουν το Χόλιγουντ για να σώσουν τη Γη από αστεροειδή στο μέλλον



Σ' ένα κυβερνητικό εργαστήριο, στο Νιου Μέξικο, πυρηνικοί φυσικοί δεν σηκώνουν κεφάλι. Αποστολή τους, να κατασκευάσουν την πυρηνική βόμβα ενός μεγατόνου που θα συνθλίψει έναν γιγαντιαίο αστεροειδή, μήκους 500 μέτρων - υπολογίζεται πως η ισχύς της βόμβας είναι 50 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εξαφάνισε το Ναγκασάκι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η μαζική έκρηξη οραματίζονται πως θα είναι η σωτηρία της Γης.


Θα μπορούσε να είναι σκηνή από σίκουελ του «Αρμαγεδδώνα». Κι όμως. Η σκηνή είναι 100% αληθινή. Αμερικανοί κυβερνητικοί επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς στο Εθνικό Εργαστήριο, στο Λος Αλαμος, για να φέρουν εις πέρας την τελευταίας τεχνολογίας προσομοίωση. Και τα κατάφεραν, χάρις σε υπερυπολογιστές ισχύος 32.000 επεξεργαστών. Η δοκιμή, εξηγούν, μπορεί να ήταν εικονική, όμως η προσέγγιση στέφθηκε με επιτυχία.

Παρ' όλ' αυτά, τονίζουν πως το ενδεχόμενο της πυρηνικής έκρηξης στο Διάστημα θα ήταν η τελευταία τους επιλογή. «Εάν ένα από αυτά τα αντικείμενα στοχευθεί σε απόσταση λίγων μηνών, είναι πιθανό να προκληθεί καταστροφή παγκοσμίου μεγέθους», επισημαίνει ο επικεφαλής της ομάδας Μπομπ Γουίβερ, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το εργαστήριο. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ερευνητές μελετούν και άλλους μεθόδους. Εξετάζουν, λ.χ., τη χρήση διαστημόπλοιου ή ακόμη και τη βαρυτική έλξη των πλανητών, προκειμένου να αλλάξουν την πορεία του αστεροειδούς.


Πηγή : tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: