Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Φωτογραφίες sonar από το ναυάγιο του Τιτανικού


Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες από το ναυάγιο του «Τιτανικού», σχεδόν 100 χρόνια μετά τη βύθιση του στον Βόρειο Ατλαντικό.


Για περισσότερο από τρία τέταρτα του αιώνα, οι επιστήμονες αδυνατούσαν να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια που το τεράστιο κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, παρασύροντας στο θάνατο 1.500 ανθρώπους.

Ακόμα και το 1985, που ανακαλύφθηκε το κουφάρι του «Τιτανικού», οι εξερευνητές δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία εκείνη νύχτα.

Όχι πια όμως, αφού η τεχνολογία έρχεται να εξηγήσει το πώς και το γιατί. Ήδη, έχει συσταθεί μια ερευνητική αποστολή, η οποία με περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες τραβηγμένες μέσω sonar από υποβρύχια ρομπότ, θα δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη του ναυαγίου, το οποίο είναι διασκορπισμένο σε διάφορα σημεία του παγωμένου ωκεανού, καθώς κατά τη βύθιση του, το πλοίο χωρίστηκε στα δυο.

Μέσω των εν λόγω φωτογραφιών οι οποίες έχουν αναλυθεί κατά 130.000 φορές περισσότερο, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα ακριβές και λεπτομερές μωσαϊκό του ναυαγίου, που θα τους οδηγήσει στη συνέχεια σε απαντήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: